НОВИНИ


След ПСА: Ще падне ли главата и на Альоша в Пловдив?

19 4576 28.12.2023
След ПСА: Ще падне ли главата и на Альоша в Пловдив?

Общински съветници в Пловдив настояват Паметникът на Альоша да бъде преместен. Обмисля се какво да бъде направено с монумента като идеята е той да бъде приютен от музей на историята. 


Намеренията са на групата на “Продължаваме Промяната” - “Демократична България” в местния парламент и станаха ясни вчера. Те идват малко след като от центъра на София бе премахнат Паметникът на съветската армия. 

 

“Альоша се извисява на хълма над целия Пловдив, а в подножието му е скромният монумент на Левски. Символът на чужда военна окупация е на най-високото, а българският национален идеал за свобода и независимост е долу в ниското. Това жегва не само всеки пловдивчанин, но и всеки българин, който го види”, коментира пред Нова телевизия Веселина Александрова от ДБ.

 

По думите й решението за преместването на паметника на Альоша трябва да бъде взето от гражданите на Пловдив. Тя се обяви за представяне на идейни проекти, които да бъдат обсъдени на “общоградско ниво”. 

 

Паметникът на Альоша в Пловдив е спорен въпрос. Някои защитават монумента, други обаче са категорични, че той е символ на съветската окупация над страната ни. 

 

Съветският монумент в Пловдив е издигнат през 50-те години на миналия век. След 10 ноември 1989 г. са правени няколко опита за премахване на паметника, но те остават безуспешни. Няколко пъти е осъмвал с драсканици, покриван е и с червен плащ.

 

Монументът няма акт за собственост и не е ясно точно чий е. В документите фигурира като част от общинския парк, в който се намира.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама