НОВИНИ


КНСБ пак плашат с протест, ако хората не могат да “свържат двата края”

1 4354 28.12.2023
КНСБ пак плашат с протест, ако хората не могат да “свържат двата края”

Ще има протести, ако хората продължават да не могат да свържат двата края. Устойчивото финансиране е много важно. Бюджет 2024 като цяло не е лош.


Това заяви пред NovaNews президентът на КНСБ Пламен Димитров.

 

В средата на този месец синдикатите блокираха “Орлов мост” в столицата с искания за по-високи доходи, увеличаване на заплатите в няколко сектора, финансирани от държавния бюджет.

Бюджетът обаче Димитров определи като “добър”. Нещо повече - план-сметката на Асен Василев бе обект на критики именно заради щедростта си - предвидени са много средства за социални плащания.

 

"Инфлацията беше покрита с ръста на средната работна заплата, по данни на НСИ. Тя обаче продължава да расте. Освен това личната инфлация е различна, тя зависи от това какво купува от магазина. 40% от българите получават средни заплати под или 1000 лева. С тези възнаграждения не можем да задържим тези, които работят у нас", коментира той.


По думите му около 350 млн. лева все още липсват в бюджета, а 300 са неразпределени за системи с изостанали заплати. 

 

"В земеделието нямаме никакви увеличения на заплатите,  градският транспорт наскоро получи някакви средства. Там остава напрежението. В здравеопазването също няма ръст. В този сектор през януари също ще има напрежение със сигурност. Проектната готовност по капиталовата програма е доста ниска. Държавните структури има голям риск да не я изпълнят. Хубаво е, че има буфери в разходната част", смята Димитров. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама