НОВИНИ


Фойерверки в новогодишната нощ - само за няколко часа в София. Кога е позволено?

1 4712 28.12.2023
Фойерверки в новогодишната нощ - само за няколко часа в София. Кога е позволено?

От 18 часа на 31 декември до 2 часа на 1 януари е позволено използването на пиротехническа техника в София. Съгласно Наредба на общинския съвет, извън новогодишните часове е забранено гърменето на пиротехника. Разрешение се търси от районния кмет. Забранено е гърменето до училища, детски градини и лечебни заведения.


"Апелът е заради децата със специални потребности, заради хората с различни сърдечни проблеми, ако щете и с по-чувствителна психика, да се мисли малко повече за другите, без да унищожаваме общинска собственост и входовете си с всякакви  самоделни взривни устройства. Знаете, че търговците на фойерверки обжалват. Успяхме да спечелим битката досега. Делото отново се гледа в съда, но междувременно забраната си остава. Нека да посрещнем празниците с любов, а не с гърмежи", припомня общинският съветник Георги Георгиев, цитиран от БНР. 

 

От столичната община за трета поредна година няма да бъде организирана заря.





Решението беше взето за първи път през 2021 г. с цел да се избегне стреса, който шумът и илюминациите причиняват на животните и децата и хората със специфични заболявания. 

 

Глобата за нерегламентирано използване на пиратки в София е от 500 до 2000 лв. за физически лица. За юридически лица санкциите са от 3000 до 10 000 лева. За юридически лица санкциите са от 3000 до 10 000 лева.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама