НОВИНИ


Евгений Кънев: Ако Тръмп победи, светът ще се придвижи по-близо до световна война

13 4783 28.12.2023
Евгений Кънев: Ако Тръмп победи, светът ще се придвижи по-близо до световна война
Евгений Кънев

2024 г ще е индикативна накъде ще тръгне светът: към повече авторитаризъм и войни или към консолидация на демокрациите около общ наратив за човечеството, с който да спечелят глобалния Юг на своя страна - и така да пречупят възходящия авторитарен тренд. Затова победата на Украйна е толкова важна", пише Кънев.


Евгений Кънев, Facebook. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз. 

 

Ключовите два въпроса за света през 2024 г са какво ще стане на фронта в Украйна и какво ще стане на изборите в САЩ.


Войната е в тупик поради паритет на руско количество и украинско качество. За да промени баланса, Украйна намали възрастта за военна мобилизация от 27 на 25 години, като военните искат още 500 хиляди души в армията. Това обаче няма да реши войната, защото в количествено отношение Путин винаги ще има предимство. Войната може да промени своя курс само с масирана доставка от Запада на три вида оръжия:


- противоракетни и противодронни комплекси;
- оръжия за далекобойно поразяване на цели;
- самолети F-16.
Ясно е, че те зависят най-вече от количеството и качеството на военната помощ на САЩ. Интересното е, че има три ясни линии на поведение в американската политика:


(1) най-голямата група е на демократите с президента Байдън - твърдо за помощ, но такава, че Украйна да не загуби войната.;


(2) средната по-големина група е на републиканците тръмписти - те са против помощ или биха подкрепили помощ, само ако получат насреща финансиране за техни проекти като ограничаване на имиграцията;


(3) най-малката, но радикална група е от класически републиканци и някои демократи - те подкрепят план за въоръжаване на Украйна веднага с колкото и каквото е необходимо, за да спечели войната.


Има знаци, че предвид изборите Байдън е склонен да подкрепи по-масирана в качество помощ, но пък републиканците, които също искат това не биха подкрепили негов план, за да не налеят предизборно вода в мелницата на демократите.


Затова най-голямото неизвестно е дали Тръмп ще оцелее в съдебните процеси срещу него и ще стане кандидат. Тогава ще станем свидетели на повторение на изборите от 2020 г., вероятно отново с малка победа за Байдън. Но ако Тръмп победи, светът отново ще се придвижи по-близо до световна война, заради изолационистката републиканска политика, както между двете световни войни.
Да припомня, че прототипът на ООН - Лигата на нациите се провали в голяма степен, защото нейният инициатор президентът демократ Удроу Уилсън беше бламиран от републиканците и САЩ не участваха в нея. Така тя стана леко препятствие по-късно пред Мусолини и Хитлер. Пак републиканците блокираха със специални закони военната помощ, която президентът демократ Рузвелт искаше да окаже на страните обект на агресия от Италия и Германия - чак до Пърл Харбър. И така САЩ се включи прекалено късно във войната, а светът плати огромна цена, за да спре авторитарите. Същият опасен театър - пак за военна помощ, но за Украйна - се играе отново от тръмпистите сега.


2024 г ще е индикативна накъде ще тръгне светът:


Към повече авторитаризъм и войни ИЛИ


консолидация на демокрациите около общ наратив за човечеството, с който да спечелят глобалния Юг на своя страна - и така да пречупят възходящия авторитарен тренд. Затова победата на Украйна е толкова важна.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама