НОВИНИ


Правителството удължи помощта за украинските бежанци у нас

8 4385 28.12.2023
Правителството удължи помощта за украинските бежанци у нас

До 30 април 2024 г. се удължава срокът на Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в България, приета през 2022 г., съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. При удължаването се запазват сега действащите условия.


С решение от 2022 г. Министерският съвет приема Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в България, като от тогава досега срокът ѝ е удължаван няколко пъти. Съгласно решение на Министерския съвет от 29 септември 2023 г. той изтича на 31 декември 2023 г., но ще бъде удължен.

 

Със заповед от 4 септември 2023 г.  министър-председателят създаде работна група за разработване на Програма за хуманитарно подпомагане и интеграция на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България. Предстои финализиране разработването на нова програма, след което ще бъде проведена процедура за нейното съгласуване и одобряване от Министерския съвет.С новата Програма ще се очертаят мерките по приоритетни области, които да осигурят възможност за живот и реализация на лицата с предоставена временна закрила в България, с произтичащите от това права и задължения. Ще се създаде ясна и прозрачна система за разселените лица, която ще осигури възможност за по-ефективна работа на администрациите и преодоляване на предизвикателствата, пред които е изправена България като приемаща страна, уточняват от правителствената информационна служба.

 

Мнозинството от гражданите на Европейския съюз подкрепя приемането на украинските бежанци и предоставянето на помощ за Киев, показа проучване на "Евробарометър", представено в края на декември от Европейската комисия.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама