НОВИНИ


Защо да се откажем от фойерверките тази Нова година?

7 4890 28.12.2023
Защо да се откажем от фойерверките тази Нова година?

Освен че могат да бъдат опасни за хората, фойерверките са опасни за животните, припомня фондация "Четири лапи" и призовава да заменим зарята с по-щадящ животните начин за търсене на красота в новогодишната нощ.


Домашните ни любимци са един от видовете с най-добър слух на Земята. Предимството в природата е това, което ги прави уязвими в света на хората, казват от фондацията и посочват, че фойерверките причиняват стрес, провокират паника и объркване у нищонеподозиращите опашатковци, което може да доведе до допълнителни беди.


Силният шум, който предизвиква паника пък е основна причина много домашни любимци да се губят именно по празниците и завладяни от стрес и загуба на ориентация, да не намират пътя до дома.
Дезориентацията и инстинктът да намерят убежище карат много животни да губят представа за останалите опасности наоколо (като натоварени пътища, дълбоки ями, заграждения), които не могат да преодолеят и изпадат в още по-голяма паника, която може да има фатален край, казват от организацията. 

 

Фойерверките могат още да доведат до частична или пълна загуба на слух и зрение при животните и птиците, както и да причинят сериозни физически наранявания.

Нужно ли е да продължаваме да им го причиняваме всяка Нова година, питат от организацията. 

 

"Нека тази новогодишна нощ е различна. Откажете се от фойерверките, заменете ги с по-смислени начини за отбелязване на празника", призовават от "Четири лапи".

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама