НОВИНИ


Дунав излезе от коритото си в Будапеща, нивото на водата е най-високото от десетилетие насам /видео/

0 4965 28.12.2023
Дунав излезе от коритото си в Будапеща, нивото на водата е най-високото от десетилетие насам /видео/
Facebook

Река Дунав излезе от коритото си в Будапеща днес, като нивото на водата е най-високото от десетилетие насам. Причината са падналите обилни валежи от дъжд и сняг, последвани от меко време, което причини необичайно ранни зимни наводнения, предаде "Ройтерс".


Въведено е предупреждение за наводнения за 1200-километров участък от река Дунав, съобщи говорителят на Главната дирекция за управление на водите Габриела Сиклош пред унгарската държавна информационна агенция MTI.

 

Главната дирекция за управление на водите в Унгария съобщи, че Дунав е достигнал най-високото си ниво от 6,93 метра късно в снощи, което е под 8,91 метра, регистрирани през 2013 г., когато в Централна Европа имаше екстремни наводнения след проливни дъждове в края на май.Въпреки че тазгодишните наводнения от Дунав не са причинили големи щети в Будапеща, експертите предупредиха, че изменението на климата може да направи ранните наводнения по-чести.

 

От ГДУВ съобщиха, че последният път, когато нивото на река Дунав е надхвърлило 6 метра през декември, е било през 1987 г., но тогава не са били залети пътищата върху насипи по протежение на дигите.

 

"Имаше голямо количество валежи в районите на притоците на Дунав, а снегът се стопи поради мекото, но влажно време, така че наводнението дойде по-рано", се казва в оценката на дирекцията, като се добавя, че повторно наводнение през пролетта не е изключено.

 

"Така можем да предположим, че в бъдеще наводненията, причинени от топенето на снеговете, които досега се случваха през пролетта, могат да се случат по-рано, вероятно през зимните месеци".
"Имаше голямо количество валежи в притоците на Дунав и сняг, който се стопи поради мекото, но влажно време, така че наводнението дойде по-рано", каза той и добави, че не може да се изключи ново наводнение през пролетта.


Хората в Будапеща се разхождаха покрай реката под слънчевите лъчи, наслаждавайки се на рядката гледка на вълните, плискащи насипа под сградата на парламента.


"Спомням си големи наводнения, но не и през декември. През декември Дунав замръзваше. Спомням си времето, когато бях много малък и ледът около Верижния мост трябваше да се разбива с експлозиви", казва Миклош, цитиран от агенцията. 

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама