НОВИНИ


"Русия разбира само езика на силната армия". Главнокомандващият на Нидерландия призова страната да се готви за война с Русия

14 5140 28.12.2023
Мартин Вийнен

Както нидерландските военни, така и цялото общество трябва да се подготвят за възможността за война с Русия, заяви генерал-лейтенант Мартин Вийнен, напускащ поста командващ на Кралската нидерландска армия. "Нашето общество трябва да се подготви за това", каза той пред De Telegraaf в интервю, публикувано в четвъртък.


Вийнен заяви, че Нидерландия трябва да следва примерите, дадени от страни като Швеция, Финландия, балтийските държави. Тези страни, които граничат с Русия или са близо до нея, са по-добре подготвени за избухване на война, смята той.


"Нидерландия трябва да се научи, че цялото общество трябва да бъде подготвено за случай, в който нещата се объркат", каза той пред вестника. За цивилното население това означава да има запаси от храна и питейна вода за извънредни ситуации. "Нидерландия не трябва да мисли, че безопасността ни е гарантирана, защото сме на 1500 км".


Вийнен предупреди, че Русия продължава да става все по-силна и е необходима силна армия като възпиращ фактор."Има само един език, който Русия разбира, и това е езикът на силната армия", каза той. Ето защо е важно да се реши проблемът с недостига на персонал в армията.


Вийнен очаква много от годината на доброволна служба за младите хора, която е въведена по примера на подобна програма в Швеция. В нея са участвали около 600 младежи, но Вийнен се надява всяка година да привлича две до три хиляди младежи, една трета от които вероятно ще изберат кариера в армията, а една трета ще станат резервисти.

 

Вийнен напуска ролята си на военен, за да стане генерален директор на Rijkswaterstaat - инфраструктурната агенция, която е част от Министерството на инфраструктурата и управлението на водите. Той започва работа на новата длъжност на 1 януари 2024 година.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама