НОВИНИ


Втори щат изважда Тръмп от избирателните списъци. Започва ли съдебна война за кандидатурата му?

4 4832 29.12.2023
Втори щат изважда Тръмп от избирателните списъци. Започва ли съдебна война за кандидатурата му?
Донал Тръмп

Висшият избирателен орган на щата Мейн изхвърли бившия президент Доналд Тръмп от избирателните списъци, като го обяви за нелегитимен да изпълнява функциите на президент заради ролята му в атаката срещу Конгреса на 6 януари 2021 г.


Решението на щатския секретар на Мейн Шена Белоус, демократ, със сигурност ще разпали бурен национален дебат за това дали на републиканския кандидат-президент трябва да бъде позволено да заема отново властта, пише "Politico".


Решението превръща Мейн във втория щат в рамките на две седмици, който дисквалифицира кандидатурата на Тръмп поради конституционната забрана за заемане на длъжност от лица, които са подкрепяли или "участвали в бунт или въстание". Миналата седмица Върховният съд на Колорадо забрани на Тръмп да участва в първичните избори на републиканците в щата по силата на подобно тълкуване на 14-та поправка.




Решението на Белоус от четвъртък увеличава натиска върху Върховния съд на САЩ да се намеси и да реши окончателно съдбата на Тръмп - както Колорадо се обърна към съдиите с молба тази седмица.


За разлика от решението в Колорадо, това решение идва от отделен служител, свързан с Демократическата партия. А Мейн, за разлика от Колорадо, през последните години беше поле за президентска битка; по силата на необичаен щатски закон той даде един от гласовете си в Избирателната колегия за Тръмп и през 2016 г., и през 2020 г.


Тръмп побърза да атакува решението, като негов помощник го нарече "партийна намеса в изборите". Но отстраняването му от вота в два щата остава ярка илюстрация на дълбоката му правна и политическа уязвимост.

 

"Взимам предвид, че никога кандидат за президент не е бил лишаван от достъп до бюлетината въз основа на раздел трети от Четиринадесетата поправка", пише Белоус, защитавайки решението си. "Също така обаче взимам предвид, че нито един кандидат за президент досега не е участвал във въстание".



Почти сигурно е, че решението ще бъде обжалвано от Тръмп. Но ставайки вторият щат, който изхвърля Тръмп от избирателните списъци, то бележи важен етап в усилията на активистите да не позволят на Тръмп да се стреми отново към Овалния кабинет - излизане от рамките от изолиран инцидент в един щат до началото на модел.


В защита на своето решение Белоус на моменти предлагаше силни аргументи, свързани с политическото поведение на Тръмп.

 

"Случайните молби на Тръмп бунтовниците да бъдат мирни и да подкрепят правоприлагащите органи не имунизират действията му", пише тя. "Тръмп е бил наясно със зародиша, положен от многомесечните му усилия за делегитимиране на демократичните избори, и след това е избрал да запали искрата".

 

Активисти и гласоподаватели са подали многобройни съдебни искове в цялата страна, в които твърдят, че Тръмп не може да заема длъжността си съгласно "клаузата за въстание" в 14-ата поправка на Конституцията. Тази клауза гласи, че на всеки, който е "участвал във въстание или бунт", след като е положил клетва в подкрепа на Конституцията, се забранява да заема какъвто и да е държавен пост.


Решението на Белоус последва продължило с часове изслушване в щата по-рано този месец, в което адвокатите на Тръмп твърдяха, че тя няма право да взема решение за допустимостта на Тръмп и че той не е участвал или подпомагал въстание.




Но законът на щата Мейн на практика задължава Белоус да изпълнява квазисъдебна роля за оспорване на избирателните права, каквато много от колегите ѝ нямат, пише изданието. 


В изявление говорителят на кампанията на Тръмп Стивън Чунг атакува Белоус като "бивш адвокат на ACLU, яростен левичар и хиперпартиен демократ, подкрепящ Байдън". Той заяви, че кампанията "бързо ще подаде правно възражение в щатския съд, за да предотврати влизането в сила на това жестоко решение в Мейн".


Вторият щат, който се позовава на 14-ата поправка, за да не допусне Тръмп до изборите, прави още по-вероятно, че най-висшият съд в страната ще се намеси, за да се произнесе по спора. Съдиите от Колорадо отбелязаха, че е малко вероятно да имат последната дума.


"Ние също така сме наясно, че се движим в неизследвана територия и че този случай представя няколко въпроса, които правят впечатление за първи път", пише мнозинството в Колорадо. Съдът в Колорадо временно спря изпълнението на собственото си решение, за да даде време на Тръмп да обжалва пред Върховния съд.




В обяснението си Белоус се позовава на делото в Колорадо, като пише, че нейното "решение скоро може да бъде обезсилено от решение на Върховния съд на Съединените щати", като добавя, че този факт "не ме освобождава от отговорността да действам".


Също така в сряда Върховният съд на щата Мичиган постанови, че Тръмп може да се яви на първичните избори в щата, като установи, че държавният секретар там не е имал правомощията да вземе това решение.

 

Макар и да представлява значително юридическо главоболие, решението на Колорадо допълнително сплоти републиканците на страната на Тръмп. След решението президентът Джо Байдън заяви, че е "очевидно", че Тръмп е подкрепял въстание, но че "дали 14-ата поправка е приложима, ще оставя на съда да вземе това решение".

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама