НОВИНИ


Български журналист от Белград: Все повече хора припознават битката срещу режима на Вучич, в Сърбия цари медийно затъмнение

5 5054 29.12.2023
Български журналист от Белград: Все повече хора припознават битката срещу режима на Вучич, в Сърбия цари медийно затъмнение
ЕПА/БГНЕС

Стотици сръбски опозиционни активисти и студенти блокираха и вчера улиците на Белград. Те протестират отново срещу резултатите от парламентарните избори. "Трябва да има сваляне на това невероятно медийно затъмнение, което цари", подчерта от Белград журналистът Ели Юрукова.


Днес започват да протестират и студентите и ще има 24-часово блокиране на града. Те са подготвили и палатки. И в други градове в Сърбия има демонстрации. 

 

Опозиционните на Вучич сили “Сърбия срещу насилието” също протестират. Протестират и интелектуалци, професори, писатели. 

 

Искането е за нови избори - и парламентарни, и местни. "Доказателствата за избони кражби наистина са много", посочи журалистът. Според нея на Сърбия е необходима промяна в изборните закони и международен натиск. 




"Белград ще посрещне Нова година в условията на протести", разказа кореспондентът на БГНЕС в Белград Ели Юрукова в ефира на bTV.

 

"Едно нещо различава Белград от другите европейски градове - това са демонстрациите, които продължават вече 12 дни", посочи тя.

 

Тя определи протестите като протести срещу изборните кражби. 

 

"Все повече хора припознават този начин на битка срещу режима на Александър Вучич. Появяват се и много доказателства за манипулиране на изборния вот", каза Юрукова.

 

"Трябва да има сваляне на това невероятно медийно затъмнение, което цари", подчерта журналистът. "Вучич се прави, че не забелязва демонстрациите", добави Юрукова.



Наблюдателите на изборите твърдят, че е необходим международен натиск върху президента Александър Вучич заради тактики като подправяне на избирателните списъци. Студентите се заканиха, че "постепенно ще радикализират" действията си в зависимост от отговора, който ще получат от отговорните институции в страната.
 

Протестите не стихват след изборите в Сърбия на 17 декември, които бяха подложени на необичайно остра критика от страна на Брюксел относно необходимостта от подобрения в процеса на гласуване.


На 24 декември полицията за борба с безредиците се нахвърли върху протестиращите, които се бяха събрали пред кметството на Белград и бяха счупили прозорците, като преби някои от демонстрантите. След тези сблъсъци демонстрациите не дават признаци на забавяне през тази седмица, като хиляди хора настояват за освобождаването на десетки протестиращи, които според тях са задържани.

 

Наблюдателите на изборите повдигнаха сериозни въпроси относно начина, по който са проведени изборите в страната кандидатка за членство в ЕС, където президентът Александър Вучич - близък до Русия популист, е широко обвиняван в подкопаване на демократичните стандарти, свободата на печата и независимостта на публичните институции. След вота ЕС заяви, че е "загрижен, че изборният процес се нуждае от осезаемо подобрение и по-нататъшни реформи" и призова за разследване на нередностите.

 

В знак на геостратегическите последици от протестите срещу управляващата партия, Москва се намеси, заради приятелските отношения на Вучич с руския президент Владимир Путин. Посланикът на Русия в Белград играе с традиционната карта, като предполага, че следизборните протести са подклаждани от Запада, по подобие на украинския "Майдан", който се надига срещу приятелска на Русия администрация.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама