НОВИНИ


Петър Витанов: Предложението за Шенген трябваше да включва дата за приемането ни по суша

1 4380 29.12.2023
Петър Витанов: Предложението за Шенген трябваше да включва дата за приемането ни по суша
Петър Витанов

Предложението за Шенген трябваше да включва дата за приемането на България по суша. Има някакво придвижване напред и стъпка в правилната посока, но половинчата. Това каза пред Евронюз България евродепутатът Петър Витанов, след като вчера бе обявено, че България и Румъния ще бъдат приети в Шенгенското пространство по въздух и вода през март 2024 г. 


„Подобно предложение е отказвано по-рано от правителство на ГЕРБ, сега случващото се прилича на полусвършена работа – положително е, но с голямо „но“. Това е отстъпление от намеренията на Денков, който от самото начало обяви, че до края на 2023 г. трябва да бъдем приети в Шенген. Това не се случва, нещо повече – през 2024 ние очакваме не да ни приемат по суша, а тепърва да уточняваме дата. Относително приемливото предложение трябваше да включва в себе си и времеви хоризонт за приемането ни по суша. Към момента не оставам с впечатление, че сме договорили нещо такова“, коментира Витанов. 


Според него най-сериозният проблем за България остават сухопътните граници.  


„Големият проблем са икономическите загуби, които търпим, заради чакането по границите, основно с Румъния, но също така и с Гърция. Само на границата с Румъния те се оценяват на 150-180 милиона евро годишно. И изобщо не споменаваме косвените загуби – замърсяване на въздуха, повишаване на риска от пътнотранспортни произшествия“, каза още евродепутатът.  


Той даде пример с Хърватия, която беше приета поетапно в Шенгенското пространство– първоначално по въздух и вода, а след три месеца по суша, но с предварително договорени срокове. 


„При нас това отсъства. Когато нямаме ясен механизъм и времеви ангажимент, в рамките на процеса всеки може да изисква допълнителни условия, което не е справедливо.“, каза още евродепутатът.


Витанов посочи, че един от големите рискове е приемането ни по суша да се разтегне във времето. 


„Оставам с впечатлението, че през 2024 тепърва ще договаряме дата, което за мен е отстъпление.  Имахме ангажимента от Нидерландия, подкрепата на всички европейски институции и подкрепата на трети държави, което не е без значение. В момента Австрия има проблеми, свързани с изборите, с растящия национализъм и всяко решение по въпрос като Шенген, касаещ миграцията, допълнително подхранва националистическите настроения в страната. Темата е чувствителна и едва ли ще бъде повдигана и на предстоящите европейски избори. Очаквам въпросът да се разисква най-рано към края на следващата година. Ако нямаме договорена дата, това означава пълноправно приемане най-рано през 2025 година“, коментира Петър Витанов. 

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама