НОВИНИ


За ГЕРБ Шенген си остана в графата “гроздето е кисело”

7 4857 29.12.2023
За ГЕРБ Шенген си остана в графата “гроздето е кисело”
Robert Bateman, Fox and Grapes

Новината за поетапното приемане на България в Шенген, първо по въздух и вода, предизвика странни реакции в редиците на ГЕРБ.


В партията на Борисов се чудят как да си припишат успех, който се случва по времето на правителството на Денков и Габриел - през ден критикувано от ГЕРБ, и как в същото време да го омаловажат, 12 години след като Борисов хвърли във въздуха култовата реплика “измазваме една сграда и сме в Шенген”.

 

Напъните по записване на постижението Шенген в сметката на ГЕРБ започнаха със смущаващото изказване на Мария Габриел на брифинга, свикан от премиера Денков вчера, в което тя по неясни причини благодари лично на Бойко Борисов за усилията.

 

Сякаш бързо забравихме как буквално допреди 2 години нямахме абсолютно никакъв шанс за Шенген. А основната причина беше неотменното вето на Нидерландия години наред заради корупцията и пробитата съдебна система в България. Това бе заявено не от един или двама нидерландски премиери, външни министри, евродепутати и посланици. През 2019 година Борисов даже се опита да промени нагласите по темата с говорене, че България вече не иска да влиза в Шенген заради това, че тази зона, за разлика от българските граници, е охранявана лошо. "Сега ние се пазим от Шенгенското пространство“, е друга знакова реплика на лидера на ГЕРБ от серията “гроздето е кисело”*.


Смущаващите изяви откъм ГЕРБ продължиха с внезапното желание на Борисов, в качеството си на председател на външната комисия в парламента, да извика на изслушване Денков, Габриел, вътрешния министър и съпредседателя на ПП-ДБ Асен Василев. Макар че няколко пъти благодари на Кирил Петков за отмяната на ветото от нидерландския премиер Марк Рюте, Борисов пак не пожали думи, за да изтъкне огромния принос и заслуги на ГЕРБ за пробива с Шенген.


В същото време партийци и инфлуенсъри, свързани с ГЕРБ, не жалят усилия, за да обяснят какъв провал е поетапното вдигане на границите, първо по вода и въздух. Видиш ли, ако Бойко беше премиер, щяхме да сме с отворени сухопътни шенгенски граници веднага. Нищо че по негово време не влязохме заради убедителното първо място на България по корупция в целия Европейски съюз.


Твърдата вяра на ГЕРБ в късата памет на българския народ стига и до други ексцесии – браншови съюзи, които години наред не се оплакаха от нулевия напредък по Шенген пред бившия премиер Бойко Борисов, сега изведнъж видяха голям проблем, че се отварят първо само въздушните и морски граници. Можем да очакваме още куп “независими” експерти от орбитата на ГЕРБ да залеят телевизорите в следващите дни с подобни странни изказвания за Шенген, който уви, се случи в мандата на ПП-ДБ. А истината е, че след отпушването по вода и въздух, натискът върху Австрия ще се усили многократно и най-вероятно няма да закъснее и пълноправното ни приемане в заветното пространство.

Най-интересното е, че разочарованите от ГЕРБ, в стремежа си да уязвят Денков, забравят, че и техният човек в правителството Мария Габриел хвърли доста усилия като външен министър. Премиерът публично изтъква всеки път именно голяма заслуга на вицепремиера за Шенген.


Именно това разбирателството между Денков и Габриел вероятно ще предизвиква реакции в бъдеще - особено при ротацията след два месеца. Предстои да видим какво ще се случи. Отсега обаче прогнозираме много говорене от ГЕРБ в стил “кабинетът ви е провал, ама всъщност ние направихме толкова много за големите му постижения”, “вашите министри не стават, за разлика от нашите, ама иначе нямаме нищо общо с това правителство”.


*Израз от баснята "Лисицата и гроздето". В нея се разказва за една гладна лисица, която няколко пъти се опитала да достигне високо надвиснало грозде, но все малко не ѝ достигало. За да прикрие разочарованието си и да омаловажи неуспеха си, лисицата си казала: „Гроздето и без това е кисело. Не си заслужава“.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама