НОВИНИ


Природният газ у нас поевтинява

2 4352 29.12.2023
Природният газ у нас поевтинява

Намаление ще има в цената на природния газ през януари. Очаква се той са поевтинее с 11%. Това е предложението на "Булгаргаз".


Цената през следващия месец се очаква да бъде малко под 78 лева за мегаватчас (MWh).

 

Енергийният регулатор одобри разчетите на държавния обществен доставчик "Булгаргаз", според които през последния месец на годината цената бе 87.50 лв./MWh (през ноември бе 82.12 лв./MWh).

 

От КЕВР обясняват, че в декемврийския микс е включено цялото договорено количество от по-евтиния азерски природен газ, доставян по интерконектора между България и Гърция (IGB), което покрива почти една трета ( 31.76%) от потреблението за месеца. Това, което качва цената, е вкарването в микса и на газ от резервоара в Чирен, посочват от комисията. Освен това са включени и количества по два договора за доставка на втечнен природен газ с търговци от региона.

 

Според председателя на КЕВР Иван Иванов тенденцията на успокояване на котировките на европейската газова борса в Нидерландия ще се отрази благоприятно на цената на природния газ у нас през следващите месеци. Той припомни, че че газохранилищата в цяла Европа са пълни. Оптимизмът му се основава също на предстоящото пускане в експлоатация на газовата връзка София - Ниш, планирано за 10 декември) и на терминала за регазификация край Александруполис, Гърция - на 1 март догодина ("Булгартрансгаз" има участие в терминал и ще може да получава оттам до 1 млрд. куб. метра природен газ годишно.

 

Както виждаме, спад в цената най-вероятно действително ще има. 

 

"Това е добра новина за всички потребители на природен газ - пряко или косвено", заяви днес председателят на КЕВР Иван Иванов.

 

"Най-важното е, че цената от доста време насам върви в отрицателна посока. Очакваме през януари да е с 11% по-ниска от действащата декемврийска цена", посочи Людмила Витанова от "Булгаргаз".

 

ФрогНюз
 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама