НОВИНИ


КПКОНПИ проверя Иван Гешев по сигнал

9 4782 29.12.2023
КПКОНПИ проверя Иван Гешев по сигнал
Иван Гешев БГНЕС

След активирането на механизма за разследване на главния прокурор и неговите заместници в Софийската градска прокуратура са постъпили два сигнала срещу Иван Гешев, казаха в отговор на въпрос на БНР от държавното обвинение. 


По единия от тях е възложена проверка на Антикорупционната комисия, а по другия е постановен отказ от образуване на досъдебно производство.

 

Те са от граждани и са били сред първите при старта на механизма за разследване на главния прокурор и неговите заместници.

 

След отстраняването на Иван Гешев за уронване престигжа на съдебната власт, ръководителят на Наказателната колегия на Върховния касационен съд Лада Паунова, която отговаря за механизма, е препратила сигналите на компетентната Софийска градска прокуратурата. От там отказаха детайли по съдържанието им, освен, че по единия наблюдаващият прокурор не е установил данни за  извършено престъпление, а развитието по другия ще зависи от проверката на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

 

В Софийската градска прокуратурата има и други проверки, свързани с Иван Гешев и по тях той беше разпитван малко преди Висшия съдебен съвет да прекрати предсрочно мандата му.

 

Едната е по сигнал на временния ръководител на държавното обвинение Борислав Сарафов за незаконни записи, натиск срещу бившия наблюдаващ прокурор по делото "Барселонагейт и неправомерно използвяне на почивната станция на прокуратурата в Боровец.  Дали тя ще доведе до повдигане на обвинения, ще стане ясно в първите месеци на следващата година. 

 

Другата проверка е за опит за принуда над самия Гешев да подаде оставка. По нея са разпитвани членовете на Прокурорската колегия, които през май внесоха искане за отстраняването му от поста и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Назначена е екпертиза във връзка с твърденията на Гешев, че е бил притискан да напусне поста чрез заплахи към него и семейството си. Това станало чрез телефонни обаждания и писмо, за съдържанието, на които разказа самият той.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама