НОВИНИ


Още месец няма да изнасяме инсулин

1 4363 29.12.2023
Още месец няма да изнасяме инсулин

С още един месец се удължава срокът за забраната за износ на инсулини и аналозите му, както и на антибиотици, предназначени за системна употреба в детска възраст.


Това каза пред БТА министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

 

В началото на ноември износът на инсулинови медикаменти бе забранен от властите у нас заради липсата на лекарства. Първоначално заповедта на здравното министерство трябваше да важи до края на годината (31 декември). 

 

С тази заповед бе забранен още износът на други понижаващи кръвната захар лекарства, както и антибиотици, предназначени за системна употреба в детска възраст.

Тя дойде на фона на множество сигнали за липсващи в аптечната мрежа медикаменти заради спекулативен износ. Беше изискана и справка от “Информационно обслужване” за предписаните и отпуснати лекарствени продукти с електронна рецепта. Данните тогава показаха чувствително изоставане в броя на отпуснатите лекарствени продукти спрямо предписаните. За някои от тях изпълнението е 0%, 24% и 42%. Средният процент на изпълнение на електронните предписания е 59%.

 

След извършен задълбочен анализ на актуалната ситуация с наличността на гореспоменатите групи лекарствени продукти и по предоставена информация от Изпълнителната агенция по лекарствата и притежатели на разрешение за употреба, се установи необходимост от удължаване на въведената забрана за износ.

 

“Очакваме да получим отговор на въпроса защо, по наши данни, складовете на търговците на едро са пълни, а тези медикаменти липсват в аптечната мрежа. По думите му търговците чакат да изтече срокът на заповедта, за да могат да изнесат инсулина извън страната. С риск да влезем в противоречие с работата на ЕС удължаваме с още един месец срока на забраната, каза още той. В този месец ще се извършат проверки в складовете и ще бъдат подадени сигнали до държавните органи за това дали се нарушава наредбата, изискваща в рамките на 24 часа, ако даден медикамент липсва, той да бъде осигурен от притежателя на разрешението за употреба”, допълни министър Хинков.   

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама