ПОЛИТИКА


Австрия: България и Румъния да приемат повече бежанци за членство в Шенген по суша

15 5746 29.12.2023
Австрия: България и Румъния да приемат повече бежанци за членство в Шенген по суша

Румъния и България да приемат бежанци от Афганистан и Сирия. Това условие постави австрийският външен министър Герхард Карнер по повод членството на двете държави в Шенген. 


Вчера стана ясно, че двете страни ще се присъединят към безвизовото пространство първо по вода и въздух, като началната дата за процеса е март догодина. За Шенген по суша обаче София и Букурещ все още виждат пречка в лицето на Австрия. 

 

Карнер обяви, че ЕК и председателството на ЕС трябва да изработят законодателната рамка за България и Румъния върху основата на политическия компромис за влизане във въздушния Шенген. 

По думите му това ще се случи, когато разполагането на военни по външните граници на ЕС бъде значително увеличено, особено в България, в Турция, Румъния и Сърбия. 

 

“Сухопътните граници ще продължат да се контролират, особено между Румъния и България. И тези две държави трябва да приемат бежанци, особено от Афганистан и Сирия - това са ясните условия и позицията, по която се договорихме, включително трите държави. Комисията и председателството трябва да работят въз основа на тази позиция, която е от първостепенна важност за предпоставките за Въздушния Шенген. Искам да поясня още веднъж какво означава въздушен Шенген. Означава влизане през летищата. За нас това не е проблем, защото трафикантите не действат през летищата", заяви Карнер, цитиран от Българското национално радио.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама