НОВИНИ


Руслан Трад: Борисов по калъпа на проруския лагер умишлено дискредитира Тагарев

13 5972 29.12.2023
Руслан Трад: Борисов по калъпа на проруския лагер умишлено дискредитира Тагарев

Въпреки че в медийното пространство последните подмятания на Бойко Борисов към Тодор Тагарев бяха определени като "критики" и "упрек", неговите думи трудно могат да бъдат описани по този начин. 


Изказванията са абсолютно нарочно подбрани, за да дискредитират министъра на отбраната (не "военния министър", слава богу, България няма военен министър) и черпят вдъхновение от конспиративната теория, разпространявана от проруския лагер, че България щяла да изпраща войници в Украйна. В случая, наративът е преработен в контекста на западните усилия срещу проиранските йеменски сили, които атакуват кораби - в това число български -  и създаването на своеобразна военноморска коалиция за наблюдение и охрана на важни търговски артерии, преминаващи през Червено море. Последните изявления на Тагарев са именно спрямо тези планове за противодействие срещу хутите в Червено и Арабско море. Както в случая с конспирацията за Украйна, така и сега, обществото чува, че България ще праща свои войници някъде в чужд конфликт, за да обслужат нечии интереси. И двата наратива са срещу Тагарев и се засилиха именно след встъпването му в длъжност. 

Министерството на отбраната със сигурност трябва да подобри комуникациите си, но всички в сферата сигурност и отбрана знаят много добре за какво иде реч. Проблемът е, че извън този балон, хората рядко знаят за какво става дума и това дава възможност на политическите игри. В случая, изказванията на Борисов имат само една цел - допълват усилията за отстраняване на Тагарев, тъй като ГЕРБ имат по-подходящ според тях кандидат за министър на отбраната. Всички тези боричкания обаче засягат единствено политическите позиции на България и помагат на дезинформационните кампании.

 

Руслан Трад, Facebook


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама