НОВИНИ


Мария Габриел: С България и Румъния шенгенското пространство стана по-силно

10 4066 31.12.2023
Мария Габриел: С България и Румъния шенгенското пространство стана по-силно
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел БГНЕС

„Присъединяването на България към Шенгенското пространство е национален приоритет и ангажимент съгласно Договора ни за присъединяване към Европейския съюз. Благодаря на правителствата, които са работили за напредък за постигане на този приоритет."


"Бих искала специално да благодаря на Бойко Борисов за всеотдайната и последователна работа по темата, на парламентарните групи, подкрепящи правителството, на българските евродепутати. Моята позиция по темата и принос за постигане на тази цел е от над 10 години - като член на Европейския парламент, на Европейската комисия, като вицепремиер и министър на външните работи."

 

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел по повод единодушното решение, взето на 30 декември от Съвета на Европейския съюз за присъединяването на София и Букурещ към шенгенското пространство с отпадане на контрола по вътрешните въздушни и морски граници от 31 март 2024 г.

 

По думите й България демонстрира ежедневно ключовата си роля в опазването на външните граници на Европейския съюз. Габриел подчерта, че страната ни разполага със силна система за управление на границите, която допълнително засилва сигурността на ЕС.

 

„Благодаря на екипа до мен за нелеките преговори и преодоляването на трудните, изглеждащи обезкуражаващо понякога, моменти. Оценявам перфектната ни координация и убедителни резултати с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, на който ще продължа да разчитам“, допълни вицепремиерът.

 

„Благодаря на държавите членки на ЕС, на Европейската комисия, на Европейския парламент, на Испанското председателство на Съвета на ЕС, на Генералния секретариат и на Правната служба на Съвета. Благодаря, че работихме заедно и в тези празнични дни, за да постигнем напредък по важен национален приоритет за България“, каза още тя.

 

„В дипломацията се казва, че добър компромис е този, в който и двете страни не са доволни изцяло. Вярвам, че преговори водени от защита на националния интерес, не можеха да имат различен резултат. Нека направим така, че с взаимно доверие и общи действия, 2024 г. да бъде водена от общоевропейския интерес. С приемането на сегашното Решение на Съвета на ЕС, България става пълноправен член на шенгенското пространство с поетапно отпадане на контрола по различните видове граници - от края на март 2024 г. ще отпадне контрола по въздушните и морски граници. През 2024 г. ще продължим да работим заедно и за последващо отпадане на контрола по сухопътните граници“, категорична бе Габриел.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама