НОВИНИ


Световните реакции за решението на ЕС за присъединяването на България и Румъния по въздух и море към Шенген

11 4383 31.12.2023
Световните реакции за решението на ЕС за присъединяването на България и Румъния по въздух и море към Шенген
БГНЕС

Световните агенции и медии от Европа и САЩ отбелязват с кратки информации новината, че България и Румъния ще влязат по въздух и по море в Шенгенската зона март догодина.


27-те страни членки на ЕС единодушно се съгласиха да вдигнат проверките по вътрешните въздушни и морски граници с България и Румъния, считано от 31 март, посочва Франс прес и допълва, че тази дата е била избрана, защото тя отговаря на преминаването от зимните полетни разписания към тези, предвидени за лятото от Международната асоциация по въздухоплаване (IATA).

 

Това решение бе взето след най-малко 12 години на преговори. ЕК го приветства и припомни, че от 2011 г. тя е смятала, че България и Румъния са готови да се присъединят към Шенген. Но Виена беше наложила своето вето миналата година, за да протестира срещу прекалено много незаконни мигранти, пристигащи на австрийска територия, преди да се съгласи да вдигне ветото в замята на гаранции. София и Букурещ приеха да се борят повече срещу незаконната имиграция в обща декларация, подписана вчера с Виена. България и Румъния се ангажират и да прилагат напълно европейското право, предвиждащо кандидатите за убежище да бъдат поети от страната, в която първо са пристигнали мигрантите, отбелязва Франс прес.

 

ДПА също припомня как се е стигнало до решението от вчера вечерта, касаещо България и Румъния, и приветствената реакция от страна на ЕК и на председателката на комисията Урсула фон дер Лайен, според която благодарение на България и Румъния Шенгенската зона ще бъде още по-силна, което ще е от полза за всички европейски граждани.

 

Съдебната система и върховенството на закона и в двете страни, присъединили се към ЕС през 2007 г., бяха под специално наблюдение от страна на Брюксел, но Комисията, която на няколко пъти подчерта, че двете страни са изпълнили всички изисквания за присъединяване към Шенген, приключи официално мониторинга през септември, припомня ДПА.

 

Румънците и българите ще летят и плават, без да е нужно да преминават през паспортен контрол до повечето страни от ЕС, а също и до Норвегия и Швейцария от края на 2024 г., отбелязва Ройтерс. Но българите и румънците все още ще преминават през паспортни проверки, когато прекосяват по суша границите със своите съседи от ЕС, въпреки че разговорите за отмяната им ще продължат през 2024 г. и решение ще бъде взето в разумна времева рамка, заяви Европейската комисия, припомня Ройтерс.

 

"Зелена светлина" за поетапното влизане на България и Румъния в Шенген, отбелязва италианското издание "Република". България и Румъния казват сбогом на паспортния контрол по пристанищата и летищата, обобщава "Кориере дела сера". А АНСА коментира, че за единодушното взимане на това решение са били необходими 12 години.

 

За гражданите на двете страни ще е по-лесно да пътуват през пристанищата и летищата. За тях това са първи стъпки към пълноправното членство в Шенгенската зона, отбелязва "Блумбърг".

 

Си Ен Ен се спира върху първите реакции на властите в България и Румъния. Румънският външен министър Луминита Одобеску написа в "Екс", че това е "важен резултат за гражданите на Румъния. Благодарим на всички партньори и институции на ЕС за подкрепата. Румъния остава ангажирана с изграждането на силно и сигурно Шенгенско пространство."

 

Румънският президент Клаус Йоханис повтаря коментарите на външния си министър, като написа в "Екс", че това е "важна стъпка в полза на румънския народ".

 

Френското издание "Уест Франс" публикува реакцията на председателката на Европейския парламент Роберта Мецола, която в "Екс" казва, че това решение е било очаквано от дълго време и допълва, че то прави ЕС по-силен и европейските граждани са вече в по-голяма сигурност. "Европа се обединява", констатира Мецола.

 

Този ход "укрепва позициите на Румъния сред държавите членки", подчертава румънският президент Клаус Йоханис на страницата си във "Фейсбук". "Румъния е била и остава източник на сигурност, включително по отношение на защитата на външните граници на ЕС", добавя той.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама