НОВИНИ


Как посрещат Новата година в различните държави?

0 3997 31.12.2023
Как посрещат Новата година в различните държави?
БГНЕС

За различните традиции по посрещането на Новата година по света, за които се вярва, че носят добър късмет.


Редица култури свързват щастието през предстоящата година с храната на трапезата, и по-конкретно - с кръглата ѝ форма. В Италия зърната на лещата символизират монети.

 

Испанците пък хапват 12 гроздови зърна за късмет през новата година. Във Филипините е прието на празника да се хапват 12 кръгли плода - по един за всеки предстоящ месец, за да бъде годината изобилна, и дори носят дрехи на точки.

 

Бразилците пък носят бяло на Нова година за късмет и разбирателство. Освен това, ако сте на плажа, една от традициите е да се влезе във водата и да се прескочат седем вълни, като човек трябва да си пожелае нещо при всяко прескачане на вълните.

 

Датчаните буквално скачат в новата година. Лош късмет носи пропускането на традицията да се скача от стол или диван, когато удари полунощ.

 

Гърците образно канят просперитета в дома си на Нова година като закачат снопове лук над вратите си.

 

В Германия и Австрия си подаряват талисмани за късмет под формата на прасенца, гъбки, детелини или коминочистачи. Суеверието в Ирландия пък повелява вратите и прозорците в дома да са отворени в полунощ, което символизира изпращането на старата и посрещането на новата година. В определени страни, особено в Латинска Америка, смятат, че цветът на бельото носи добри неща за следващите 12 месеца.

 

Жълтото е за късмет, червеното - за любов, а бялото носи мир.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама