НОВИНИ


Атанас Славов: Приемането ни в Шенген нямаше да е възможно без реформите в правосъдието

9 3587 31.12.2023
Атанас Славов: Приемането ни в Шенген нямаше да е възможно без реформите в правосъдието
Правосъдният министър Атанас Славов БГНЕС

"Решението за приемането на България и Румъния в Шенген нямаше да бъде възможно без множеството реформи в областта на правосъдието, наред с ефективното опазване на границите."


Това написа министърът на правосъдието Атанас Славов в социалната мрежа Facebook.

 

Според него по този начин страната ни от периферията на Европа се приближава към сърцето на съюза и ще стане реален участник във взимането на решения за общото ни бъдеще и в сферата на опазването на общите граници. По думите му скоро гражданите и бизнесът ще почувстват практически ползите от улесненото пътуване.

 

"През изминалите над 12 години липсата на върховенство на правото беше очевиден препъникамък към усилията ни за свободно пътуване, въпреки че България беше изпълнила техническите критерии. Приемането на новия антикорупционен закон и промените в Конституцията, съчетани с много практически усилия за подобряване на институционалната среда, върнаха доверието на нашите европейски партньори в страната ни и във възможностите ѝ да гарантира сигурност", посочи министърът.

 

Той смята, че предстои важна година, в която трябва да направим следващите решителни крачки към укрепване на правовия ред чрез силни, ефективни и изграждащи доверие институции.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама