АКТУАЛНО


Илиян Василев: Нидерландците свалиха своето вето само заради това правителство. Защото имат доверие

10 6572 31.12.2023
Илиян Василев: Нидерландците свалиха своето вето само заради това правителство. Защото имат доверие
Дипломатът Илиян Василев БГНЕС

"Нидерландците свалиха своето вето САМО заради това правителство. Защото имат доверие. Представете си Рюте да говори с Нинова и Костадинов? За Радев да не говорим." Това написа в социалната мрежа Facebook дипломатът Илиян Василев.


Вижте и целия текст:

 

"Могат да критикуват постигнатото по линия на Шенген, но съм реалист и съм свикнал да оценявам постиженията на правителството и екипите, които преговаряха, по това какво е било обективно възможно. Да искат всичко и сега могат децата и най-вече популисти политици. Представете си как Радев, Нинова и Копейкин водят преговори с Австрия и какъв щеше да бъде резултата.

 

Тъй като съм свидетел на част от усилията, но без да мога да правя обобщение, твърдя, че правителството постигна максималното, което беше възможно и за това има право да го нарича успех. Респективно другите могат да критикуват колкото си искат, но това вече е политическа, не обективна реалност.

 

Да, няма фиксирана дата за влизане по суша, има година, но има процес. И каква е алтернативата - я си представете, че тези преговори се водеха от служебен кабинет на Радев, или такъв на Възраждане или БСП. Провалът бе гарантиран, не на последно място, защото тези политически представители не представляват европейска България и към тях подозренията се превръщат в отрицание. Бъдете сигурни, че Румъния щеше да се разкачи от нас и да влезе сама в Шенген. Само по себе си - оставането ни в група с Румъния е успех.

 

По отношение на имигрантите - има толкова подусловия, че за нас няма реална опасност и няма нищо ново. Да, Австрия се държи арогантно, не се съгласи за наземен Шенген, но за съжаление, ЕС няма лостове да я натисне и тя може да рекетира. Както го прави Орбан. За поведението на Австрия да се вини българското правителство е нагло. Но не трябва да се поддаваме на емоции и да изпадаме в антиавстрийски настроения. Както казват англичаните - просто бизнес, няма лоши чувства.

 

Напротив, трябва да оптимизираме лостовете си на влияние - както казах в края на следващата година Австрия ще зависи стопроцента от нас за пренос на руски газ, ако го иска. За това ще трябва да се сключат нови договори на Булгартрансгаз с Газекспорт /което не е даденост/ или с австрийски компании. Не сме длъжни да се съгласяваме, пък и свободни капацитети няма - за да удовлетворим исканията ще трябва да инвестираме. Можем да изравним условията за пренос на руски газ по тръби с условията за пренос на други стоки по суша. Откъде накъде камионите със стоки за Австрия ще спират и губят време по границите, а руският газ ще минава безпрепятствено?

 

Нидерландците свалиха своето вето САМО заради това правителство. Защото имат доверие. Представете си Рюте да говори с Нинова и Костадинов? За Радев да не говорим."

 

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама