НОВИНИ


Партията на Вучич печели и балотажа в Сърбия

9 3727 31.12.2023
Партията на Вучич печели и балотажа в Сърбия
Александър Вучич БГНЕС

Коалицията "Сърбия не трябва да спира" е спечелила убедителна победа на балотажа както на градско, така и на републиканско ниво. Това обяви водачът на коалицията Александър Вучич в обръщение от предизборния щаб в Белград.


Избирателната активност е била около 43 процента на национално ниво и 41,64 процента на ниво град Белград, отбеляза Вучич. В избирателните секции в цяла Сърбия, добави той, процентът на подкрепа за листата "Сърбия не трябва да спира" се е увеличил с 10 до 30 процента, докато в девет секции избирателната активност е по-висока или същата като преди 13 дни. Той констатира, че все още няма данни от три избирателни секции и че според пристигналите данни листата "Сърбия не трябва да спира" е спечелила 69,5 процента от гласовете, соцпартията 5,83 процента, Съюзът на войводинските унгарци 6,46 процента, „Сърбия срещу насилието“ 12 процента“.
 

Според Вучич е реалистично да се очаква, че ако има относително прилична избирателна активност на изборите, които ще бъдат повторени на 2 януари, коалицията ще получи 130-ти мандата в парламента. Известно е, че Сърбия ще повтори изборите в 30 избирателни секции.
 

В Белград "Сърбия не трябва да спира" спечели 64,49 процента от гласовете съгласно окончателните резултати, добави сръбският лидер. Опозиционната коалиция „Сърбия срещу насилието“ е на второ място със 17,7 процента, „Ние сме гласът на народа“ е на трето място със 7,5 процента. На четвърто място са Милош Йованович и социалистите с около три процента.

 

Председателят на Републиканската избирателна комисия Владан Димитриевич заяви, че вотът в 35-те столични избирателни секции са протекъл при пълен ред.
 
 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама