НОВИНИ


Въпреки военните предизвикателства: Почти 5% ръст на БВП на Украйна

3 3679 31.12.2023
Въпреки военните предизвикателства: Почти 5% ръст на БВП на Украйна
Украинският икономически министър Юлия Свириденко БГНЕС

Икономиката на Украйна отбеляза положителен растеж през тази година въпреки значителните военни предизвикателства. Това заяви министърът на икономиката Юлия Свириденко, цитирана от „Киев Индипендънт“.


"Ключовата цифра, която описва тази година от икономическа гледна точка, е почти 5% ръст на БВП. Нашата икономика не само не спадна, но и нарасна с темпове, които никой не очакваше", посочи тя.
 

Украйна цели да поддържа икономическа стабилност, тъй като несигурността около финансирането от западните донори се оказа критично дългосрочно предизвикателство, докато страната търпи руските удари по ключова инфраструктура.


Разходите за военни операции се отчитат в данните за БВП и могат да осигурят краткосрочен тласък на разходите.
 

По-рано през декември Украйна се споразумя с кредиторите от Г-7 и Парижкия клуб да удължат преструктурирането на дълга до 2027 г.
 

Припомняме, че на 19 декември в Киев държавният глава Володимир Зеленски отбеляза пред журналисти, че възнамерява да редуцира държавните разходи, тъй като ще са необходими значителни средства за нови усилия за мобилизация.

 

Украйна рискува да изпадне в икономически спад през 2024 г., освен ако западните й поддръжници не успеят да съберат достатъчно средства, за да запълнят огромната дупка в бюджета й, смята финансовият министър на страната Серхий Марченко.
 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама