НОВИНИ


Населението на земята вече е над 8 милиарда души

1 3800 01.01.2024
Населението на земята вече е над 8 милиарда души
Населението расте

Според прогнозите на ООН до 2050 година човечеството ще нарасне до 9,8 милиарда, а според Бюрото за преброяване на населението в САЩ на Нова година броят на хората населяващи планетата вече е над 8 милиарда.


Тази година населението на Земята в световен мащаб се е увеличило със 75 милиона, или с малко по-малко от 1%. Прогнозите са, че в началото на 2024-та година всяка секунда в света ще се раждат 4,3 души и всяка секунда 2 души ще си отиват от този свят.

Населението на САЩ представлява повече от половината от общия световен растеж. На първи януари гражданите на САЩ според прогнозите трябва да са достигнали 335,8 милиона души, което е увеличение с 1,7 милиона.

 

Досега най-нисък прираст на населението в САЩ е отбелязан в десетилетието след Голямата депресия през 30-те години на миналия век. Тогава за 10 години жителите на страната нарастват само със 7,3%. Според Уилям Фрей, демограф в института Брукингс, обаче, за периода между 2020 и 2030 година се очаква САЩ да имат рекордно нисък прираст - по-малко от 4%.

 

От Бюрото за преброяване на населението в САЩ предвиждат, че през 2024 г. в страната ще има по 1 раждане на всеки 9 секунди и се предполага, че по един човек ще умира на всеки 9,5 секунди. Въпреки очаквания забавен прираст според демографите благодарение на емиграцията населението на САЩ ще добавя по 1 човек на всеки 28,3 секунди.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама