НОВИНИ


За 365 дни са извършени над 200 полета в Космоса

0 4148 01.01.2024
За 365 дни са извършени над 200 полета в Космоса
Космос

Само за 2023 г. са били извършени над 210 полета в Космоса, а над 50 космонавти са напуснали пределите на нашата планета. България остава на челните места по производство на космическа храна.


.Само година роботизираните мисии, които се опитаха да кацнат на Луната са три. Руската и тази на частна компания завършиха без успех.

 

В края на август с мисията си "Чандраян-3" Индия тръгна към обратната страна на Луната. "Така Индия се превърна в четвъртата държава в света, постигнала меко кацане на лунната повърхност, но първата направила го на южния полюс на Луната", каза Светослав Александров- учен и блогър.


Така 50 години след полета на Армстронг индийското постижение нова стъпка на човечеството към Космоса, смята Светослав Александров.


Компанията "Спейс екс" на Илон Мъск извърши два полета извън орбитата на Земята с най-новия космически кораб "Старшип".


Един от най-важните беше през ноември, когато беше изстреляна мисията на НАСА към астероида "Психея". Това ще бъде първото изучаване на метален свят, защото повечето от световете в Слънчевата система са скалисти. Това беше първото използване на свръх тежка ракета разработена от Илон Мъск за нуждите на междупланетната космонавтика.


Солени океани и живи същества- това е амбицията на Европейската космическа агенция с мисията "ДЖУС", която ще изследва трите най-големи луни на Юпитер.


Ще лети няколко години до системата на Юпитер или по точно до ледените луни, които са Европа, Ганимед и Калисто, за които се знае, че имат океани по тяхната повърхност, а може би и живот.


Особено голям ще бъде фокусът върху луната Ганимед - единствената луна, която разполага с магнитно поле, а а освен това може да има океан, евентуално и живот.


И докато погледът на човечеството остана прикован в Космоса, частица от него избра България. Така през юли падането на меорит в Северозапада се превърна във водеща новина.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама