НОВИНИ


Белгия поема щафетата от Испания начело на Съвета на ЕС

0 3621 01.01.2024
Белгия поема щафетата от Испания начело на Съвета на ЕС
Александер де Кро

Белгия застава начело на Съвета на ЕС в сложен в политическо отношение период, който ще бъде маркиран от националните и европейските избори в средата на годината. Още на 1 февруари ще бъде проведен извънреден Европейски съвет, на който трябва да бъде постигнато съгласие за увеличаване на средствата в многогодишната бюджетна рамка. Премиерът Александер де Кро ще трябва да лавира между Унгария и останалите 26 страни членки за постигане на съгласие за дългосрочната помощ за Украйна.


Това подготвя нашата Европа да бъде по-ефективна. Преди да станем по-големи, трябва да станем по-добри във взимането на бързи решения, които ни помагат да запазим нашето единство.
Александер де Кро – премиер на Белгия

 

Сигналите, изпратени от белгийците относно разширяването, ще бъдат чути от останалите държави членки. През 2024 г се навършват 20 години от голямото разширяване на ЕС на изток.

 

По отношение на Зеления пакт, белгийското председателство ще трябва да постигне споразумение относно въглеродните емисии, отделяни от камиони и автобуси. Освен това трябва да постигне междуинституционален ангажимент за опаковките с цел ограничаването и рециклирането им.

 

Разбира се, Белгия ще трябва да работи съвместно с Комисията и Съвета за постигане на пълноправно членство на България и Румъния в Шенген. След като бе решено двете страни да се присъединят към зоната без паспортни проверки по въздух и вода от март 2024 г, сега трябва да бъде ясна времева перспектива и за отпадането на сухопътните гранични проверки.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама