НОВИНИ


Патриарх Неофит: През 2024 г. светът се нуждае от милост и човеколюбие

8 3665 01.01.2024
Патриарх Неофит: През 2024 г. светът се нуждае от милост и човеколюбие
Патриарх Неофит

С призив за обич между хората и с припомняне за свободата като най-съвършен дар за човека се обърна в традиционното си новогодишно слово патриарх Неофит към българския народ. Посланието беше разпространено от Светия синод, тъй като главата на Българската православна църква е в болница с белодробно заболяване.


В обръщението си патриарх Неофит честити на вярващите новата година и напомня за свободата и Божията любов.


Вижте цялото слово на патриарх Неофит за новата 2024 г.:


"Обични в Господа чеда на Светата ни Църква,


Година след година човешкият род извървява своя исторически път, движейки се към пълнотата на времето, към преобразяването си в богочовечество и към новото творение, за което Сам Бог свидетелства пред боговидеца и тайнозрител: "ето, всичко ново творя" (Откр. 21:5). Този път на човека от неговото сътворение до окончателното му обновление е неравен и криволичещ, изпълнен е с величие и падение, със стремеж към небесното и божественото и поробване от земното и суетното, с тържества на греховността и върхове на светостта.


През цялото това време, независимо от всичко, човекът неизменно остава най-обичаното от Бога Негово творение. Човеколюбецът Бог не лишава човека от беззаветната Си и всеопрощаваща любов, от милостта Си и от Своята всякога промислителна отеческа грижа. Като истински любящ небесен Отец Той може да прости и да приеме при Себе Си и най-непокорното Свое чедо, дори и най-големия грешник, както многократно за това свидетелства божественото Писание, както ни казва и личният ни опит, стига да усещаме това със сетивата на сърцето.


Нашият свят и съществуването ни са скъпоценни плодове от порива на дивната Божия любов, от желанието на Всесъвършения да споделя Своите съвършенства. Затова и най-съвършеният дар, с който е обдарен човекът, е неговата свобода. Без свободата си човекът никога не би могъл да достигне до своето божествено предназначение: от Божия образ, по който е сътворен, да стигне до крайната цел на живота - богоуподобяването. И макар човекът често да е злоупотребявал, и да продължава да злоупотребява със своята свобода, тя остава най-сигурният белег на неговото богоподобие.


Пред нас е още едно Новолетие от християнската ни епоха, епохата на Новия Божи завет с човечеството. Нека влезем и живеем в него с ясно осъзнаване на всички тези вечни истини на спасителната ни вяра.
Патриарх Неофит

Да подражаваме, според силите си, на нашия Бог и Творец, като най-много от всичко се стараем да следваме новата заповед, която Той ни даде заедно със Своя Нов Завет и която е самата сърцевина и същност на този Нов Завет: "Нова заповед ви давам, да любите един другиго; както ви възлюбих, да любите и вие един другиго" (Иоан 13:34).


Тази вечна и неотменна Христова заповед към всички, изповядващи името Му, е и заповедта, от която днес светът се нуждае най-много, както и от онази милост и човеколюбие, които Сам Христос пръв засвидетелства. Божият образ е във всеки човек, във всекиго от нас и във всекиго сред нас. Нека ценим, уважаваме и обичаме този образ, защото когато разпознаваме и обичаме Божия образ във всеки човек - само тогава познаваме и обичаме истински и Бога, чрез Когото и по Чиято свята воля всички ние " живеем, и се движим, и съществуваме" (Деян. 17:28).


Божият мир, Неговата всеопрощаваща любов и велика милост да бъдат с всички нас!


Честито Новолетие!"

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама