НОВИНИ


Пенсионната възраст нараства с 2 месеца за жените и 1 месец за мъжете

1 3938 01.01.2024
Пенсионната възраст нараства с 2 месеца за жените и 1 месец за мъжете
Пенсионери

От 1 януари 2024 година продължава плавното нарастване на възрастта и стажа за пенсиониране. Крайната цел, която е заложена в законодателството, ще бъде достигната през 2037 година. Тогава и мъжете, и жените ще излизат в пенсия на 65-годишна възраст, а изискуемият стаж ще бъде съответно 40 и 37 години.


За да придобият право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, хората трябва да имат определена възраст и стаж, които нарастват плавно ежегодно от 2016 година насам по фиксирана схема. В най-масовата трета категория труд през 2024 година жените ще излизат в пенсия на 62 години и 2 месеца, а мъжете - на 64 години и 7 месеца.

 

Нарастването ѝ в сравнение с 2023 година е два месеца за жените и един месец за мъжете. Изискването за стаж през Новата година е 36 години и 6 месеца за жените и 39 години и шест месеца за мъжете. След навършване на изискуемата възраст родените след 31-и декември 1959-а година започват да получават втора пенсия от задължителните универсални фондове.

 

Пенсионирането в условията на непълен стаж става на 67 години и за двата пола с 15 години осигурителен стаж. Законът дава възможност за отпускане на намалена пожизнено пенсия за хора, които имат нужния стаж и които пожелаят да се пенсионират до една година по-рано от възрастта за отпускане на пенсия по общия ред.

 

Продължава нарастването с по два месеца на възрастта за пенсиониране на военнослужещите, държавните служители по Закона за МВР и други, и при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети или 18 години действително изслужени по съответните специални закони.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама