НОВИНИ


Мирчев съсипа президента Радев от критики за новогодишната му реч, бил класически четирихилядник

49 7469 01.01.2024
Мирчев съсипа президента Радев от критики за новогодишната му реч, бил класически четирихилядник
Ивайло Мирчев

Депуатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев засипа с остри критики новогодишната реч на президента Румен Радев като на няколко пъти дирекно го обвинява в прокарване на руските интереси.


"Прочетох снощната реч на президента Радев и съм объркан. Вместо обединител на нацията той се е превърнал в класически четирихилядник, като тези подпомагащи руската пропаганда и влияние в България", пише Мирчев в пост във Фейсбук и добавя: "В речта си Радев апелира за единение и лидерство. Той е президентът и е добре да знае, че най-близкият път за постигане на единение и лидерство е като спре да обслужва интересите на Путин в България".

 

Според Мирчев Радев е засегнат от това, че не е получил персонална честитка от Путин за Нова година каквито имат Вучич и Орбан. "Причината е, че той не успя да прокара изцяло руските интереси, а 2023 г. бе лоша за него в това отношение. Надявам се и никога Радев да няма шанса с вредоносните си действия да получи новогодишен поздрав от Кремъл. Едно е сигурно - той е първият български президент, който накара големи групи в обществото да организират акции за изключване на телевизорите докато трае неговата реч", посочва още депутатът от ПП-ДБ.


Мирчев прави детайлен разбор на посланията в речта на Радев като пише:

 

"В нея той говори за:

 

- "Икономическа несигурност" - този акцент на президентът е странен, тъй като точно неговото служебно правителство обяви, че държавата е пред фалит, а бюджетният дефицит ще е 6-8%.За последните 6 месеца, обаче дефицитът бе смъкнат на 2.5%, а фалит не само няма, а кредитните агенции оценяват перспективата за развитие на страната като добра, докато спестяванията на домакинствата само в банки са близо 80 млрд. лв., а лихвите по кредити сред най-ниските в Европа.

 

- "Цензура". Забравяйки как докато управляваха неговите служебни правителства от екипа му се обаждаха в национални телевизии, за да съветват журналисти какво и как е правилно да говорят.


- "Корупция". Отново забравяйки как при управлението на неговите правителства сред бизнеса бе станал известен т.нар. "Път на Коприната" - указващ точния път, по който може да бъде спечелена една обществена поръчка и свързан с близки хора в екипа му.

 

- "Стрелките на историята се връщали назад", заради скъсването със символите на комунизма. Не, г-н президент, истинското връщане на стрелките го правят тези като Вас, които ни връщат към руската орбита и саботират всеки опит България да се отдели гравитационно от Путин.


- "Безнаказаност" - Радев е забравил, че преди дни гласувахме шестата поправка на Конституцията, която въвежда чаканата над 30 г. съдебна реформа и ще даде възможност законът да е над всички. Президентът бе обещал да предостави свои промени в основния закон, но така и не спази това свое обещание.

 

- "Разграждане на националния суверенитет" - очевидно Радев приема, че влизането ни в Шенген (за което той не направи нищо, но опита да си припише заслуги) е такова. Но то всъщност гарантира истинският суверенитет на страната - далеч от всякакви антиевропейски усилия.

 

- "Отказ от достойнство" - Радев отдавна не може да говори за достойнство - неговото собствено е в Кремъл. Още от момента през 2022 г., когато обяви, че Русия бързо ще приключи с Украйна и стигайки до перманентното саботиране на всички опити България да окаже адекватна военно-техническа помощ на Украйна".

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама