СВЯТ


Чернобилските земи стават земеделски площи

3 5406 12.11.2010
Чернобилските земи стават земеделски площи

Чернобилските земи да станат селскостопански площи планират украинските власти, съобщи "Независимая газета".



През март 2011 г. ще бъде обнародвана комплексна програма за усвояването на радиационно замърсените територии. По-рано подобно желание изказа Беларус, която планира да „съживи” своята част от чернобилската територия към 2020 г.

Един от украинските учени, които се занимават с проблема, заяви, че подготовката за рехабилитация на радиационните земи се води още от 1990 г. Замърсеността на териториите, отнесени към чернобилската зона, първоначално не била равномерна.

Съществува т.нар. четвърта категория зона с площ от 5 млн. ха, където хората не са били изселени. На тази територия има „петна”, където живеят около 2 млн. души, занимават се със земеделие, ловят риба и събират гъби.
"Времето показа, че първоначалните прогнози за последиците от радиацията бяха прекалено песимистични. Оказа се, че екосистемите „преработват” радиацията по-бързо, отколкото се очакваше”, твърди един от украинските учени.
Междувременно противници на идеята за усвояването на заразените земи се опасяват, че ситуацията може да излезе извън контрол и на пазара да бъде изведена опасна продукция.

"Показателите на цезий са -137, стронций-90, четирите изотопа на плутония - 238, 239, 240, 241. Периодът на полуразпад на трансурановите елементи е 24 хил. години! В процеса на полуразпад на едни елементи е станала генерация на други. Всичко това е невъзможно да бъде изследвано точно, нито да се прогнозира в бъдещето. Би било престъпление да се оре заразената земя, засилвайки замърсеността на въздуха и водоемите”, емоционално заявява бивш чиновник, работил в структурите на радиационно-екологичния надзор.

Приближен на украинското правителство пък твърди, че изобщо не е ставало дума за отглеждане на селскостопанска продукция в заразените земи. Планирало се само отглеждане на рапица като суровина за производството на биогориво. Украйна е на първо място в Европа по засети с рапица площи.

„Проблемът е, че тази култура обеднява почвата. Тя може да се сее веднъж на пет години на един и същ участък. Друга възможност е да се използват земи, които нямат селскостопанско значение”, обяснява правителственият сътрудник.
По думите на чиновника в ЕС неотдавна бил разработен план за усвояването на земите от чернобилската зона.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама