НОВИНИ


Икономистът Лъчезар Богданов: Бюджетът догонва инфлацията

4 4058 01.01.2024
Икономистът Лъчезар Богданов: Бюджетът догонва инфлацията
Лъчезар Богданов

С новия бюджет най-очевидните промени са вдигането на минималната работна заплата с 15% и на максималния осигурителен доход с 10%. Има и малки промени при плащанията за безработица. Това са промени, които адаптират нивата на плащанията към инфлацията, нямаме някакво структурно изменение. Това каза в студиото на Euronews Bulgaria икономистът Лъчезар Богданов.


С нарастване на доходите в България поскъпват и всички услуги, базирани на труд. Но това не може да се пренесе върху всички стоки и услуги. Където имаме глобална конкуренция, българският бизнес е в състезание с целия свят. Тук е големият проблем на българския бизнес, който трябва да вдига заплатите. Трябва да намери начин за увеличаване на производителността на труда, за да остане конкурентноспособен. България е на второ място в ЕС след Хърватия по разходи за заплати. Не съм убеден, че само минималната заплата бута този ръст.


Голяма промяна в бюджета е вписването на национални и общински проекти, които ще получат до 1 млрд. лв. финансиране от специален фонд. Позитивна промяна е прозрачността. Големият проблем е, че и на национално, и на местно ниво много трудно се подготвят проекти. Една от причините да имаме по-ниски бюджетни дефицити, отколкото залагаме първоначално е в това, че не могат да се похарчат парите, които са заложени.


Проблемът с външния дълг е, че заемите вече са с високи лихви. Риск е и ако дойде финансова криза. Дълг се взема, защото се правят по-големи дефицити.


Бюджетът е така направен, че да изпълним критериите за еврозоната за здрави публични финанси. Проблемът остава инфлацията. Не е невъзможно да я свалим до критериите, но ще е много трудно.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама