НОВИНИ


Задават се съкращения заради минималната заплата от 933 лева

5 10809 01.01.2024
Задават се съкращения заради минималната заплата от 933 лева
Безработните ще се увеличат

От днес минималната заплата е 933 лева. Увеличението спрямо миналата година е почти 20 процента. Повече пари за труда си ще получават над половин милион работещи.


Кристиян работи от няколко месеца на трудов договор. Казва, че заплатата му стига дотолкова, колкото да покрие разходите си за месеца.

"Не стигат да отделя за дрехи, телефон просто покривам разходите месец за месец. Увеличението е добро, но инфлацията и цените са доста високи", споделя пред BG on Air Кристиян.


От промяната на минималната работна заплата ще пострада най-много малкият бизнес, особено в регионите, където минималната заплата почти ще достигне средната, смятат експерти.


"Между 15-20% от микро и малките предприятията, които в момента правят преоценка на човешкия ресурс, не знаят как ще продължат хода на работа, като преоценките ще покажат кого да запазят, на какъв режим на трудови отношения и дали ще освободят работници, като има предприятия решили временно да спрат дейността си", заяви председателят на Национално сдружение на малкия и среден бизнес Елеонора Негулова.


От днес минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се става 933 лева, а максималният - 3750 лева. Повишава се и линията на бедност в страната – от 504 на 526 лева. Очаква се около 800 000 българи от уязвими групи да получат финансова подкрепа в по-висок размер през 2024 г. вследствие на увеличаването на линията на бедност.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама