БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


ЕС подкрепи устойчивото развитие на железниците

0 4827 12.11.2010
ЕС подкрепи устойчивото развитие на железниците

Генералният директор на НКЖИ инж. Милчо Ламбрев, подписа декларация за устойчива мобилност на транспорта по покана на Международния съюз на железниците (UIC).



Членовете на UIC подкрепят с декларацията си десетте принципа на Глобалната спогодба на ООН, касаеща човешките права, труда, околната среда и анти-корупцията. С този документ UIC изразява намерението си да разпространява тези принципи в сферата им на влияние и да изразява ясно ангажираността си с тях пред широката общественост.

Аз приветствам Декларацията за устойчива мобилност и транспорт, тъй като тя демонстрира ангажимента да се преследва устойчивата линия, да се засилват екологичните предимства, които предоставя жп транспорта и да подобрява екологичните резултати за напред – сподели инж. Ламбрев. „Ние, членовете на UIC потвърждаваме с настоящата декларация съвместното ни желание да допринесем за устойчивото развитие на планетата, за да подсигурим общо бъдеще на компаниите ни”.

Мисията на Международният съюз на железниците (UIC) е да насърчава жп транспорта, за да отговори на глобалните предизвикателства за мобилност и устойчиво развитие. Членовете на международния съюз се стремят да предоставят транспортна услуга с повишено чувство за отговорност и да повишават нивото на клиентската удовлетвореност така, че да отговаря на нуждите и очакванията на крайните потребители. Целта е чрез пътуване и превозване на стоки, железницата постепенно да се превърне в предпочитан вид транспорт. А това ще се постигне чрез бъдещо подобряване на безопасността, надеждността, точността, чистотата, удобството и екологичните предимства, чрез независимо и колективно насърчаване на технологичните нововъведения, чрез поставяне на цели като самостоятелни компании и на регионално ниво и чрез провеждане на съвместни проучвания за най-добрите практики и процедури.

Членовете на съюза работят активно за да допринесат за намаляването на вредните емисии на въглероден двуокис на национално и глобално ниво, чрез предоставянето на възможности за модални смени с други видове транспорт и чрез работата да се повиши енергийната ефективност на железниците. Приносът към опазването на околната среда ще обхване и намаляването на шума и на другите влияния – не само от жп операции, но също така и от всичките съоръжения, включително и гари, фабрики, депа и други дейности.

Общите действия на организацията ще допринесат за глобалното опазване на околната среда чрез защита на биоразнообразието и чрез ефективното използване на рециклирани природни ресурси, включително и използването на земята и строителните дейности. Чрез насърчаването на смяната на видовете транспорт и като се подобрява транспортния капацитет на железницата, членовете на съюза ще отговарят на очакваните нужди от превоз в настоящия момент и в бъдеще.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама