НОВИНИ


Министър Стоянов: България не приема допълнителни условия, свързани с бежанци от Сирия и Афганистан

9 3593 02.01.2024
Министър Стоянов: България не приема допълнителни условия, свързани с бежанци от Сирия и Афганистан
БГНЕС

Приемането на България в Шенген по въздух и вода е изключителна крачка напред за цялостна интеграция в ЕС, успех за българската държава и българското правителство. Това заяви в интервю за БНР министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.


Нямаме реална дата за сухопътните граници, но имаме ангажимента на Австрия, Румъния, ЕК и държавите, които ни подкрепят, разговорите да продължат, посочи той.

 

През 2023 г. МВР свърши своята положителна работа по отношение на нелегалната миграция, изтъкна Стоянов.

 

Той определи ситуацията на българо-турската граница през последните 4-5 месеца като изключително спокойна.

Относно връщането на мигранти у нас по европейските регламенти министърът на вътрешните работи заяви, че България не приема допълнителни условия, свързани с бежанци от Сирия и Афганистан.

 

Ангажиментът на страната ни касае задължения по Дъблинския регламент – отговорности на държавата по първо влизане в ЕС, уточни Калин Стоянов.

 

"България няма и не може да приеме лица, за които не е отговорна. Няма абсолютно никакво място за притеснение. Всичко е в рамките на обичайния прием за последните няколко години", увери той.

Борбата с пътния травматизъм е приоритет на правителството, декларира министърът на вътрешните работи. По думите му, изпращаме 2023 г. със значително по-малък брой загинали на пътя.

 

За 6 месеца са отнети 180 автомобила и иззети около 1500. Мярката работи и изигра превантивна роля, подчерта Калин Стоянов.

 

"Оценката на всички министри ще бъде дадена от премиера и вицепремиера. Готов съм да довърша това, което съм започнал", обясни Стоянов, запитан за предстоящата ротация и състава на бъдещия кабинет.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама