НОВИНИ


Георги Ангелов: Последните 3-4 години икономиката се развиваше по-добре, отколкото прогнозират и най-големите оптимисти

13 4160 02.01.2024
Георги Ангелов: Последните 3-4 години икономиката се развиваше по-добре, отколкото прогнозират и най-големите оптимисти
скрийншот

Ако човек със заплата 4 хиляди лева месечно е плащал осигуровки върху действащия до 31 декември м.г. максимален осигурителен доход, след 1 януари с вдигането на този праг на 3750 лв. неговите доходи намаляват с 42 лева месечно. Това, разбира се, е при положение, че не му вдигнат заплата, а най-вероятно тя ще се вдигне, каза в студиото на „Здравей, България" на Нов тв старши икономистът на институт „Отворено общество" Георги Ангелов.


„През последните 3-4 години икономиката се развиваше по-добре, отколкото прогнозират и най-големите оптимисти. За изминалата 2022 г. например 1,7% ръст на икономиката беше най-оптимистичната прогноза, а той всъщност е 2%", подчерта Ангелов.

 

Според него дефицитът на кадри, който причини ускорено вдигане на заплатите в ИТ сферата през последните 10-15 години, сега вече се вижда и в много други отрасли.

 

Именно този дефицит води до натиск за вдигане на заплатите, т.е. той идва от пазара, а не от държавата, каза още икономистът.

 

Според Ангелов няма да има отражение върху цените на горивата фактът, че се въвежда забрана за внос на руски петрол.

 

"Ние и досега нямахме особено отражение върху цените от това, че у нас се преработваше по-евтин руски петрол", каза той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама