НОВИНИ


Мартин Владимиров: Няма условия за повишаване на цените на горивата, нито за недостиг

2 3507 02.01.2024
Мартин Владимиров: Няма условия за повишаване на цените на горивата, нито за недостиг
Мартин Владимиров БГНЕС

"Нито има условия за повишаване на цените на горивата у нас, нито се очаква недостиг на горива." Това мнение изрази пред БНР Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.


"По-големият въпрос е защо цените останаха толкова високи през целия период на дерогацията. Това е въпрос, на който никой не иска за отговори."

 

"Цените на горивата ще останат същите, каквито до момента. Близки до средните в ЕС. Преди данъци и такси. Не очаквам чувствителна промяна на пазара на горивата", категоричен бе специалистът.

 

Имаме сериозен риск за българския бюджет за тази година заради връщането на корпоративния данък обратно на "Лукойл", смята Владимиров.

 

"Това, което беше внесено авансово като данък, може би сега ще трябва да се върне от българската държава", коментира той. Според него сега, когато реалната печалба се окаже по-малка, България няма основания да задържи този данък.

 

Руската компания в момента няма интерес да напусне пазара в България, но въпреки това може да се стигне до фиктивна продажба, при която рафинерията да бъде поета от компания в региона – азерска или казахстанска, допълни експертът.

 

Въпреки че на хартия ще се обработва казахски или азерски нефт, реално приходите ще отиват отново в Русия, каза още той.

 

"Подобни схеми съществуват в региона и това е най-голямото притеснение – че България ще помогне да продължи да се "изпира" руски нефт."

 

Много е важно да е автентична сделка, да има "автентични интереси, а не камуфлаж", отбеляза още Владимиров.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама