НОВИНИ


Здравната каса ще поема лекарствата за лечение на рак на млечната жлеза при мъжете

0 3521 02.01.2024
Здравната каса ще поема лекарствата за лечение на рак на млечната жлеза при мъжете
БГНЕС

От Националната здравноосигурителна каса информират, че ще бъде осигурено лечение на мъже с диагноза рак на гърдата.


Съгласно действащата нормативна уредба, НЗОК ще заплаща на лица със злокачествени заболявания на млечна жлеза хормонална терапия с лекарствени продукти.

 

"Става въпрос за лекарствените продукти, прилагани единствено в извънболничната помощ. Тези продукти се предписват с протокол и се отпускат за домашно лечение на територията на страната след извършване на експертиза по чл. 78, т. 2 от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО). С електронен протокол се предписват лекарствени продукти според терапевтичните показания, вписани в кратките им характеристики. Лекарствените продукти с международно непатентно наименование Fulvestrant, са включени в Приложение №1 на ПЛС, но в кратките им характеристики е посочено, че се прилагат само при постменoпаузални жени. Именно това е и основанието Комисията за експертизи по чл. 78, т. 2 от ЗЗО в ЦУ на НЗОК да отказва предписване на лекарствения продукт на мъже с диагноза карцином на млечната жлеза", уточняват от Касата.

 

Към момента мъже със злокачествени заболявания на млечната жлеза могат да получат хормонална терапия с други лекарствени продукти от групата на ароматазните инхибитори и LHRH-агонисти, които са включени в Приложение №1 на ПЛС и които са показани за прилагане и при мъже според кратката характеристика на продукта.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама