НОВИНИ


Борисов обеща сглобката да добута до ротацията. Не каза ще сменя ли министри

2 3694 02.01.2024
Борисов обеща сглобката да добута до ротацията. Не каза ще сменя ли министри

Ротация на правителството ще има, обеща пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел трябва да разменят местата си през месец март. Борисов обаче не каза ще сменя ли министри в правителството. Такива заявки лидерът на ГЕРБ вече е давал няколко пъти. 


Според Борисов частичното ни приемане в Шенген е успех за държавата и този факт трябва да ни радва:

 

"След застой и хаос и нищо, една лъжица асфалт не са сложили, сега благодарение на некоалицията за всички кметове и населени места се отпускат не малко пари за това, че има правителства. Като нямаше правителство, а служебни кабинети - абсолютно мъртвило”, заяви Борисов. 

 

България ще стане част от Шенген по вода и въздух през месец март тази година. Новината дойде след тежки преговори между България, Румъния и Австрия и бе определена от Министерския съвет като огромен успех. 





За присъединяването към Шенген по суша все още няма дата. Появи се информация, че Австрия е поставила нови условия по отношение на бежанците от Сирия и Афганистан. От Министерския съвет обаче обясниха, че няма такъв ангажимент, а споразумението с Виена касае задължения по Дъблинския регламент. 

 

Ще има ли рокади в кабинета, след ротацията? 

 

Борисов обеща да “направи анализ на работата на всеки министър от ръководствата на партиите, които подкрепят управлението” и тогава ще реши дали да има смяна, или не. През октомври месец обаче лидерът на ГЕРБ заяви, че ще иска смяна на министри и дори се оплака от тях, без обаче да ги назовава поименно.

 

Причината - липса на очаквани резултати в подопечните им ведомства. Критики бяха отправени и към икономиката, иновациите и растежа, младежта и спорта. Борисов загатна, че става дума за 7-8 министъра. За напълно възможна смяна на състава на кабинета при ротацията заговори и Христо Иванов от “Демократична България”. 

 

И през ноември Борисов повтори, че ще преосмисли добре състава на правителството.

 

"Това в момента не е нормално - партията, победила на изборите да няма нито един министър, с изключение на министъра на външните работи Мария Габриел, която пътува и не се занимава с вътрешни теми”, коментира лидерът на ГЕРБ тогава.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама