НОВИНИ


Естония узакони еднополовите бракове

2 3693 02.01.2024
Естония узакони еднополовите бракове
БГНЕС

От днес еднополовите двойки в Естония могат официално да сключват брак, предаде "Албениън пост".


Еднополовите двойки в Естония могат да сключват брак, в исторически ход, който според хората приближава балтийската страна до скандинавските й съседи.
 

Законът влезе в сила на 1 януари, като еднополовите двойки могат да регистрират своите заявления за брак онлайн от Нова година.
 

Първите заявления ще бъдат обработени и заверени на 2 февруари, като обикновено обработката на заявленията отнема от 1 до 6 месеца.

 

Естония стана първата бивша съветска държава, която узакони хомосексуалните бракове, когато през юни парламентът на страната гласува в подкрепа на равенството между половете.
 

Мнозинство от 55 депутати гласува за изменение на Семейния закон, а 34 депутати гласуваха против законопроекта в 101-членния парламент.
 

Изборната победа на премиера Кая Калас през февруари, която оттогава ръководи най-прогресивното коалиционно правителство в страната, се смята за фактор, който засилва усилията за осъществяване на брачно равенство.
 

"Това е важен момент, който показва, че Естония е част от Северна Европа", посочи Кейо Сумелт, ръководител на проекта Baltic Pride.

 

"За ЛГБТK+ общността това е много важно послание от страна на правителството, което показва, че най-накрая сме равноправни с останалите двойки, че сме легитимни и имаме право на същите услуги и възможности", отбеляза още Сумелт.
 

Възприемането на еднополовите бракове се промени през последните години в предимно нерелигиозната страна с население от 1,3 млн. души.
 

В анкета, проведена от Естонския център за правата на човека, 53% от естонците подкрепят еднополовите бракове. Преди десет години този дял е бил едва 34%.
 
 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама