НОВИНИ


Какво казаха Зеленски и Путин в новогодишните си речи? /видео/

5 3833 02.01.2024
Какво казаха Зеленски и Путин в новогодишните си речи? /видео/

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отбеляза издръжливостта на своя народ във времена на кръвопролития в дълга новогодишна реч, докато руският лидер Владимир Путин подчерта единството на страната си в кратко и строго послание, в което войната бе спомената само бегло.


Речите - традиционни послания на 31 декември както в Русия, така и в Украйна - бяха произнесени в момент, когато двете страни отбелязаха края на годината със засилени въздушни атаки, пише "Ройтерс". 

 

"Основният резултат от годината, нейното основно постижение: Украйна стана по-силна", заяви Зеленски в телевизионно обръщение, преплетено с кадри от атакувани градове и срещи с лидери на западните съюзници на Украйна.

 

Споменавайки войната 14 пъти в 20-минутното си послание, Зеленски също така се закле, както и преди година, че свободната Украйна ще надделее.

 

"Независимо колко ракети изстрелва врагът, независимо колко обстрела и атаки - подли, безмилостни, масирани - извършва врагът в опит да сломи украинците, да ги сплаши, да срине Украйна, да я вкара под земята, ние пак ще се издигнем", каза той, облечен в характерното си облекло каки.



Коментарите на Путин, който е изправен пред избори през март, представляваха рязък контраст с тези на Зеленски, а също и със собствената му реч от миналата година, когато той определи войната като почти екзистенциална борба.

 

Тази година той нарече руските войници "наши герои", но не спомена Украйна по име и не спомена "специалната военна операция" - неговият термин за войната, която инвазията му отприщи през февруари 2022 г.


"Неведнъж сме доказвали, че можем да решаваме най-трудните проблеми и никога няма да отстъпим, защото няма сила, която да ни раздели", каза Путин в четириминутната си реч, облечен в костюм и червена вратовръзка на фона на стените на Кремъл.


.


"Ние сме една държава, едно голямо семейство".


Войната - най-смъртоносният конфликт в Европа след Втората световна война - наближава втората си годишнина, а краят ѝ не се вижда. Хиляди са убити, милиони украинци са разселени, а безброй градове са превърнати в руини.




И докато Зеленски говори за около 6000 сигнала за въздушни нападения в Украйна през изминалата година, Путин не спомена за никакви нападения - дори за нападението, което според Русия Украйна е извършила в Белгород през последните дни и при което са загинали най-малко 24 цивилни (руско твърдение, съмнително е в каква степен може да се вярва, бел. ред.).


И двамата говориха за силата на своите страни и народи, като Путин заяви, че бъдещите общи усилия ще направят Русия и нейния народ по-силни, а Зеленски каза, че войната вече е показала силата на украинците.

 

"И както на 31 декември миналата година, така и днес казваме: "Не знаем със сигурност какво ще ни донесе Новата година", каза Зеленски. "Но тази година можем да добавим: "Независимо какво ни е донесла, ние ще бъдем по-силни".

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама