НОВИНИ


Швеция става член на НАТО през юли

2 3861 02.01.2024
Швеция става член на НАТО през юли

Швеция ще стане член на НАТО най-късно до месец юли тази година, убеден е генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Той направи коментара си пред германската информационна агенция ДПА. 


Следващата среща на върха на НАТО ще се проведе във Вашингтон от 9 до 11 юли и дотогава скандинавската страна ще бъде пълноправен член, заяви Столтенберг.


Швеция, задно с Финландия, изостави дългогодишната си политика на неутралитет и поиска да се присъедини към военния пакт, малко след като руският президент Владимир Путин нападна Украйна. В отговор на тези намерения Кремъл заплаши с ответни действия. Съвсем наскоро Михаил Улянов, постоянен представител на Русия в международните организации във Виена заяви, че Финландия ще е първата пострадала страна, ако избухне война.





Присъединяването на Швеция към НАТО се оказа предизвикателство пред Стокхолм заради решението на Турция да наложи вето заради липсата на действия от страна на Швеция спрямо членовете на Кюрдската работническа партия (ПКК), която е забранена в Турция. След преговори комисията по външни работи на турския парламент даде одобрението си Швеция да се присъедини към алианса. Сега трябва да даде окончателна зелена светлина общото събрание на камарата.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама