НОВИНИ


Израелските власти са отхвърлили новото предложение на Хамас за освобождаване на заложниците

0 3633 02.01.2024
Израелските власти са отхвърлили новото предложение на Хамас за освобождаване на заложниците
БГНЕС

Израелските власти са отхвърлили новото предложение от Хамас за споразумение за освобождаване на заложниците, държани в Ивицата Газа, съобщава американският новинарски портал Axios.


Предложението е предадено на израелската страна от представители на Хамас чрез посредници - Катар и Египет. Според Axios договорката предвиждала сделка с три етапа. Всеки от тях включва преустановяване на огъня за повече от месец в замяна на освобождаване на заложници, държани в Ивицата Газа и вероятно пускането на свобода на палестинци, държани в израелски затвори.

 

Изпълнението на третия етап, поясняват източници на медията, включва прекратяване на военните действия, след което бойците на Хамас ще се съгласят да освободят от плен не само цивилни, но и военнослужещи от израелската армия. Властите на еврейската държава обаче са описали предложението като "неприемливо“ и са поискали по-реалистично предложение, отбелязва Axios.

 

Припомняме, че временно примирие в Ивицата Газа беше в сила от 24 ноември до 1 декември 2023 г. и в рамките му бяха освободени 108 заложници. На 19 декември 2023 г. израелският държавен глава Исак Херцог посочи, че властите са готови да въведат нова хуманитарна пауза в Ивицата Газа, за да върнат останалите заложници.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама