НОВИНИ


Агенция "Митници" съобщи резултатите от проверката за руски нефт в "Лукойл"

8 9416 02.01.2024
Агенция
"Лукойл"

Агенция "Митници" с първите обобщени данни от контролните действия на митническите служители, извършени в първия ден на годината в "Лукойл Нефтохим“ - Бургас и над 50 други данъчни склада.


Данните показват, че към 01.01.2024 г. наличният в страната суров нефт с произход или изнесен от Русия, внесен в Република България след 05.12.2022 г., въз основа на дерогацията, е 126 890 694 литра от общо налични в страната 473 268 974 литра суров нефт.


Контролните действия, в които се включиха 150 митнически служители, бяха в изпълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Основната цел бе да бъдат инвентаризирани наличните количества нефт, внесен въз основа на дерогацията, както и наличните нефтопродукти, произведени от суров нефт, внесен въз основа на дерогацията.

 

Контролните действия приключиха в рамките на един ден, уточниха от Агенция "Митници".

 

Нефтеното пристанище в Росенец и данъчните складове на “Лукойл Нефтохим Бургас” не помнят такъв митнически десант като започналия на 1 януари.

 

От 1 януари действа забраната, наложена със закон, бургаската рафинерия да изнася продукти, произведени с руски петрол, а от 1 март трябва да спре да преработва - а значи и да внася - нефт с руски произход. Затова в Бургас, както и в над 50 данъчни складове, се изсипаха около 150 митнически служители, за да опишат наличните количества нефт, също и произведените количества бензини с октаново число 95 или повече, но по-ниско от 98, както и леки масла.


Установените количества могат да се изнесат за страни извън ЕС. Освен това на “Лукойл” е разрешено да пласира и горивата, в които ще преработи доставения до 1 януари суров нефт - а вносът беше с ускорени темпове. Законът обаче позволи на компанията да изнася бензин с октаново число по-малко от 95.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама