НОВИНИ


Теодора Димова: България се оказа център на кремълската пропаганда. Рекомунизацията е в пълен ход

17 25967 02.01.2024
Теодора Димова: България се оказа център на кремълската пропаганда. Рекомунизацията е в пълен ход
Теодора Димова БГНЕС

"Страховете ми са много – като започнем от това, че България се оказа център на кремълската пропаганда и се стигне до рекомунизацията, която е в пълен ход. Затова истинската ми тревога и болка е, че не беше разглобена системата – извърши се деживковизация, а не декомунизация. Комунизмът не само не си е отишъл, а е престоял на скришно в изоставената чиния на Бузлуджа през тези 35 години и сега отново чуваме да скандира познатите лозунги".


Това заяви в интервю за БГНЕС писателката, авторка на пиеси и колумнист Теодора Димова, дъщеря на писателя и драматург Димитър Димов.


Според писателката цензурата в обществените медии стъпка по стъпка се налага с всеки следващ уволнен журналист или човек, който казва нелицеприятни истини за тоталитарното минало. "Оставаме с впечатление, че неговите стари кадри вече се хващат за оръжието", добави тя.
Димова е категорична, че това, че МОЧА се разглобява пред очите на цяла България – "нещо, което отдавна трябваше да се случи" – не бива да ни успокоява. "Соцнасталгиците са способни за няколко дни да вдигнат друг, още по-грозен и заплашителен паметник", допълни тя.


По думите ѝ част от българската интелигенция мълчи, защото смята, че един интелектуалец не бива да се занимава със злободневни проблеми, че занимаването с политическата ситуация е плебейска проява. "Друга част мълчи, защото буквално ѝ е втръснало и се чувства омерзена. Трета част мълчи, защото не може да прецени коя е печелившата позиция", каза Димова и подчерта, че не бива да забравяме, че сред интелигенцията също има хора, които не са се разделили с миналото.


"Злото, което се стовари над България преди 80 години, отново може да ни сполети и тогава ние, които все още продължаваме да говорим, ще бъдем от първите обезглавени от новия "народен съд", предупреди тя.
"Моля се да има мир в света. Моля се за ранените, осакатените, падналите, осиротелите. Моля се и за нашата страна и нашето общество – да имаме повече разум, да имаме повече сила и по-малко агресия, да не бъдем овладявани до такава степен от бесовете, а да се научим да различаваме доброто от злото“, заключи Димова.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама