НОВИНИ


Украйна затяга контрола за напускане на страната и отклоняване от служба

10 3767 02.01.2024
Украйна затяга контрола за напускане на страната и отклоняване от служба
Необходими са бойци за фронта

Граничните служители в Украйна вече искат искат от гражданите, пътуващи в чужбина, удостоверения от териториалните военни окръжия. Това съобщи украинската обществена медия "Суспилне" дни след като в Киев бе представен нов спорен проект за затягане на правилата за мобилизация.


Граничарите могат да изискват документи от окръжията  от мъже с много деца, казва говорителят на граничните власти Андрий Демченко пред "Суспилне". При първоначалното обявяване на военно положение след пълномащабното руско нахлуване в Украйна многодетните бащи бяха сред категориите мъже, които можеха да напускат страната (това бе забранено на мъже между 18- и 60-годишна възраст).


Появи се и видеоклип, в който многодетен мъж казва, че няма право да ходи в чужбина без удостоверение от окръжие или документи за военна регистрация. Граничар казва, че преди не са се изисквали такива документи, но се е появила нова заповед.


Според Демченко право да заминат имат бащи с три или повече деца до 18-годишна възраст, но са открити множество фалшифицирани документи, свързани с големи семейства, включително с помощта на окръжията.

 

Сайтът Strana.ua съобщи на 30 декември, че са затегнати ограниченията за напускане на мъже между 18- и 60-годишна възраст. Това става, след като в оспорвания, предизвикал негодувание проектозакон се предлага намаляване на наборната възраст заедно с раздаване на електронни призовки, въвеждане на регистрация за военнозадължените украинци в чужбина и затягане на ограниченията за отклоняване от военна служба.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама