НОВИНИ


Икономистът Л. Богданов: Доходите ще растат през 2024 заради неизпълнени инвестиционни проекти

0 3731 02.01.2024
Икономистът Л. Богданов: Доходите ще растат през 2024 заради неизпълнени инвестиционни проекти
Лъчезар Богданов

„Икономиката се представя по-добре от мрачните прогнози. На касово ниво е добра новина по-ниският дефицит, обявен от Министерството на финансите”. Това заяви пред Нова телевизия икономистът от Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов.


„Политически е добра новина, защото внася малко успокоение. Всички тези истерии, които последната година и половина, мине не мине месец, имаше как фалира държавата, как се срутваме, как трябва да вдигаме двойно данъците, защото дефицитът ще стане 7%. Това говорене малко се балансира в този смисъл”, заяви Богданов.


По думите му обаче икономиите са заради неизпълнени инвестиционни проекти. „Харчим по-малко, защото в някакъв момент не успяваме да реализираме големи инвестиционни проекти, включително по еврофондовете и Плана за възстановяване”, заяви Богданов.


Според него, ако искаме да не губим пари, ще трябва много да наваксаме с усвояването на еврофондове в следващите години, за да спазим сроковете.


Богданов изтъкна, че предизвикателство ще бъдат вдигащите се лихви и дефлацията, както и липсата на работна ръка. Той очаква 2024 ч. да бъде с повече инвестиции, а доходите да продължат да растат с по-висок темп от инфлацията.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама