НОВИНИ


ISW: “Големият лош Запад” е истинският враг на Путин, не Украйна. Кремъл пак играе екзистенциалната карта

34 5860 03.01.2024
ISW: “Големият лош Запад” е истинският враг на Путин, не Украйна. Кремъл пак играе екзистенциалната карта

Президентът на Русия Владимир Путин вижда истинския си враг в лицето на Запада, не в Украйна. Признанието си Путин направи в отговор на въпрос на руски военен за западната помощ за Украйна по време на среща в Московска болница на 1 януари. Тези думи обаче всъщност са намек, че Путин се бие в Украйна, за да победи Запада, който иска да затрие руската държава и народ.


Това посочват в своя анализ експертите от Института за изследване на войната. Заглавието е на ФрогНюз.

 

Путин заяви, че проблемът на Русия не е непременно, че Западът помага на Украйна, а страната сама по себе си не е враг. Путин не пропусна да изрази мнението си, че инсталирани от Запада кукли на конци в Украйна искат да "унищожат руската държавност".

 

Всъщност тезата на Кремъл, че Украйна и Запада в момента са заплаха за съществуването на Русия не е нова. Това е една от основните линии на руската пропаганда вътре в самата страна, която цели да оправдае войната в Украйна. Припомняме, че тя започна като "специална военна операция" за денацификация на Украйна, но впоследствие реториката на Кремъл леко се измени. Путин многократно е посочвал, че Западът има за цел да ликвидира Руската федерация и агресията му всъщност е отговор, целящ защита.

 

Путин заяви, че западните елити се опитват да разделят Русия на пет части и се опитват да направят това с помощта на Украйна. В същото време посочи, че ситуацията на фронтовата линия се променя и Русия "ще се справи със Запада по-бързо". Истината обаче е, че според военните сводки тази сутрин войските на Украйна са принудили руснаците да отстъпят от някои позиции в Запорожка област, а боевете в района на Авдеевка и Купян продължават и армията на Кремъл все още не може да пробие украинската защита. Информацията е на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна.

Руският президент дори стигна по-далеч, като заяви, че Украйна вече е "напълно унищожена“, че от страната "не е останало нищо“ и че тя "съществува само на подаяния“.

Според Института за изследване на войната Путин показва, че вижда потенциал за преговори между Русия и Запада, а не между Русия и Украйна, защото не възприема Киев като автономен играч. В същото време обаче тази реторика на руския президент показва, че той не възнамерява да преговаря добросъвестно с Украйна и ще опита да убеди Запада да предаде Киев чрез преговори. Вероятно Путин умишлено и фалшиво представя Украйна като пешка в конфликта, за да маскира целите си за установяване на пълен ефективен руски контрол над Украйна.

 

Всеки западен ангажимент за преговори за бъдещето на Украйна, които заобикалят Украйна, ще сигнализира на Русия, че може да наложи волята си върху страни, които смята, че са в нейната сфера на влияние, смятат анализаторите. От там посочват, че може да се стигне дори и до държави като Финландия и Молдова. ФрогНюз припомня, че миналата седмица Михаил Улянов, постоянен представител на Русия в международните организации във Виена, заяви, че Финландия първа ще пострада, ако се стигне до конфронтация между Русия и НАТО.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама