НОВИНИ


Адв. Кашъмов: Бързо и ефективно да се разследва смъртта на Пламен Пенев. Обикновено тук се губят нещата у нас

4 4466 03.01.2024
Адв. Кашъмов: Бързо и ефективно да се разследва смъртта на Пламен Пенев. Обикновено тук се губят нещата у нас

България има история на полицейско насилие, довело до смърт. Страната ни е осъждана в Страсбург. Помним знакови случаи като този с Чората. Това е болка на системата ни. В момента би трябвало да има извършена аутопсия. Безспорно причината за смъртта трябва да се установи и да се извърши бързо и ефективно разследване. Тук се губят нещата у нас. 


Това заяви адв. Александър Кашъмов, който бе категоричен, че не се изключва възможността от пропуски при разследването. 

 

Вчера вътрешният министър Калин Стоянов разпореди втора проверка заради гонката в Стара Загора, завършила със смъртта на Пламен Пенев. 58-годишният бивш републикански шампион по борба почина при опит за арест на главен булевард града. Случаят бе подхванат и от прокуратурата.

 

“ЕСПЧ има презумпция, че ако човек загине в ръцете на държавата, тогава тя трябва да извърши пълно разследване”, обясни адв. Кашъмов.

 

По думите му е рано да се каже как точно се е стигнало до смъртта на бившия републикански шампион по борба.

“Очевидно е, че трябва да им аутопсия. Чета по медиите, че има назначена тройна експертиза за причината за смъртта. Безспорно това трябва да се установи”, допълни адв. Кашъмов.

 

“Всеки случай с полицейско насилие е много различен и не си приличат един с друг. В случая очевидно има превишаване на правомощията на полицейските служители. Това говори или за неподготвеност на състава, или за лоша преценка на ситуацията на терен”, заяви на свой ред журналистът от "168 часа" Кирил Борисов.

 

По думите му може да се каже, че няма как подобно престъпление, ако е извършено действително, да бъде покрито заради чувствителността на обществото.

 

“Пък и говорим за служители, които са най-ниско в йерархията на системата на МВР и няма как да има някакъв чадър. Според мен близките на Пламен Пенев може да са спокойни, че истината ще излезе наяве и ще има дисциплинарна и дори наказателна отговорност”, категоричен е журналистът.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама