СВЯТ


Китай всеки момент може да нападне Тайван. Си Дзинпин отправи заплаха за война

6 6375 03.01.2024
Китай всеки момент може да нападне Тайван. Си Дзинпин отправи заплаха за война
Си Дзинпин

В новогодишната си реч Си Дзинпин отправи истинска заплаха за война - казвайки, че Тайван със сигурност ще бъде "обединен" с Народната република. Дата не бе посочена, но нападението може да бъде предприето съвсем скоро.


На 13-и януари в Тайван ще се проведат избори, като държавните медии на Пекин вече дадоха да се разбере, че мнението им за вероятния победител не е особено високо. Това коментира Александър Гьорлах за Deutsche Welle.


Лай Чинг-те, член на управляващата Демократична партия на Тайван и вицепрезидент, бе наречен от китайската преса "разрушител на мира". Провинението му: по време на телевизионен дебат заяви, че Тайван и Китай биха могли да разговарят по всяко време, но при равни условия. Лай също така обясни, че Тайван - противно на твърденията на Си - е суверенна държава от 1912-а година, пише Гьорлах .


Фактът, че Си говори за нахлуване в Тайван в самото начало на годината, определя тона и показва под колко голям натиск всъщност се намира китайският автократ.


Младежката безработица в Народната република е по-висока от когато и да било заради погрешната политика на Си. Той посъветва безработните да се преместят в провинцията и да започнат да работят в селското стопанство - стара рецепта от епохата на Мао, която никога не е допадала на младите и не реши проблема и този път. Към това се добавя и кризата на китайския пазар на недвижими имоти. Хиляди се страхуват за спестяванията си или за вноските, направени за апартаменти, които вероятно изобщо няма да бъдат построени, пише авторът.


Диктаторите, намиращи се в такива ситуации, са склонни по-строго да контролират населението си, като в същото време налагат солидарност и единство чрез война - те разчитат на оръжието, за да отклонят вниманието от собствените си провали, коментира Александър Гьорлах.


Както показа появата на Си Дзинпин в началото на годината, той е готов да нападне Тайван, ако на острова на 13-и януари се проведат демократични избори, както е планирано. Лай Чинг-те води в допитванията, т.е. победата му е вероятна, коментира той.


След това всичко ще зависи от най-близкия съюзник на Тайван - Съединените щати. Американският президент Джо Байдън вече няколко пъти обяви, че в случай на война срещу Тайван ще се намеси и ще защити 24-те милионното население на острова. На 14-и януари може да му се наложи да спази това свое обещание, посочва Гьорлах.


Александър Гьорлах е старши научен сътрудник в Съвета по етика в международните отношения "Карнеги" и научен сътрудник в Института за интернет към Оксфордския университет. Живял е в Тайван и Хонконг.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама